Ο άγνωστος «πόλεμος» στον Έβρο: Το παιχνίδι της Τουρκίας και ο ρόλος των «προσφυγικών» ΜΚΟ

Ο τραυματισμός του Έλληνα συνοριοφύλακα ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για όσα διαδραματίζονται στον Έβρο

Ο άγνωστος «πόλεμος» στον Έβρο: Το παιχνίδι της Τουρκίας και ο ρόλος των «προσφυγικών» ΜΚΟ
4'

Σε μια από αυτές τις επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένας δουλέμπορος φέρεται να άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας στην κοιλιακή χώρα τον 56χρονο συνοριοφύλακα το απόγευμα του Σαββάτου, σε παρέβρια περιοχή στο Σουφλί, όπου δεν υπάρχει φράχτης.

«Και στο ποτάμι και με τις διακινήσεις βλέπουμε ότι δεν υπολογίζουν τίποτα. Δεν υπολογίζουν τη δική τους ζωή, αυτών που κουβαλούν, των συναδέλφων. Έχουμε πολλά περιστατικά, καθημερινά», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου.

Μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σημείο των πυροβολισμών, ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες, εκτός δρόμου, αποτυπώνει μια ακόμα επικίνδυνη προσπάθεια των διακινητών να μεταφέρουν μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, που τερματίστηκε το Σάββατο μετά από επέμβαση της Αστυνομίας. Ηταν μια από τις δύο καταδιώξεις που καταγράφηκαν πριν και μετά τους πυροβολισμούς. Στο δεύτερο περιστατικό, την Κυριακή, οι συνοριοφύλακες επιχείρησαν να σταματήσουν τη δράση διακινητή στο Διδυμότειχο, όμως εκείνος κατάφερε να διαφύγει, αρπάζοντας μοτοσικλέτα.

«Περί ώρα 18.20 σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου Εβρου, Ελληνες συνοριοφύλακες, που περιπολούσαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα ευρισκόμενα στην τουρκική πλευρά», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Ολα εκτυλίχθηκαν σε σημείο με πυκνή βλάστηση, κοντά στη θέση «Αμπέλια», από όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διακινητές επιχείρησαν να περάσουν παράνομους μετανάστες. Πρόκειται για τμήμα στο οποίο δεν υπάρχει φράχτης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποτροπής, από την ομάδα τεσσάρων συνοριοφυλάκων, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ένα άτομο, πιθανόν διακινητής πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές με πιστόλι από την τουρκική πλευρά, με τη μια σφαίρα να τραυματίζει τον 56χρονο στην κοιλιακή χώρα.

Στο σημείο μετέβησαν ειδικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. για να πραγματοποιήσουν έρευνες, ενώ αναμένεται να ενταθούν και οι περιπολίες. Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, έτσι ώστε να διενεργηθούν έρευνες για το περιστατικό και για τον εντοπισμό του δράστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει αποτυπωθεί από κάμερες το συμβάν, όμως η πρώτη εικόνα των Αρχών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα, είναι ότι πιθανότατα ο άγνωστος άνδρας ήταν διακινητής και πυροβόλησε στην προσπάθειά του να προωθήσει τους μετανάστες προς την ελληνική πλευρά.

Migration Greece Pushback

«Σε ευχαριστώ πολύ, γιατρέ, που μ´ έσωσες, ευχαριστώ τον Θεό, νιώθω δυνατός», φέρεται να είπε, όταν άνοιξε τα μάτια του, ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με αναφορές από γιατρούς, αν η σφαίρα είχε καταλήξει δύο χιλιοστά πιο πάνω, ενδεχομένως να μην είχαν καταφέρει να τον σώσουν. «Παρουσίαζε τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα από όπλο και υπήρχε βλάβη στα εσωτερικά όργανα, στον σπλήνα και το λεπτό έντερο. Μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες. Η κατάστασή του είναι σταθερή. Μέσα στην ατυχία του, ήταν τυχερός για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η βλάβη ήταν τέτοια που του επέτρεψε την επιβίωση για λίγο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί υπάρχει η σωτήρια ύπαρξη αυτού του νοσοκομείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου. Οι γιατροί δεν αφαίρεσαν τη βολίδα που σφηνώθηκε σε μυ, καθώς έκριναν ότι δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του συνοριοφύλακα.

Μέσα στους έξι πρώτους μήνες του 2024, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταγράψει συνολικά 107 περιστατικά διακίνησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Εβρου. Το ίδιο διάστημα, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 127 συλλήψεις διακινητών και σε 2.797 παράτυπων μεταναστών, που έχουν περάσει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης του Εβρου εντόπισαν και συνέλαβαν 10 διακινητές.

«Οταν άνθρωποι στερούνται άδειας οδήγησης, όταν είναι ή σε κατάσταση μέθης ή έχουν πάρει άλλες ουσίες, δεν εφησυχάζουμε, αν και είναι ένα βατό καλοκαίρι για μας, ποτέ δεν υπάρχει εφησυχασμός. Πλέον πρέπει να σταματήσει αυτό το ευχολόγιο και να λένε όλοι ότι είναι επικίνδυνο το επάγγελμα του συνοριοφύλακα και να μην γίνεται κάτι στην πράξη», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο