Νέες προκλήσεις για την Κύπρο: Τι απαντάει η Αθήνα και πώς κλονίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τούρκος αρθρογράφος: Η Κύπρος είναι μουσουλμανική τουρκική γη. Ο τίτλος ιδιοκτησίας ανήκει στην Ουμ Χαράμ, τη θεία του Προφήτη μας 
Αρχείου - AP
6'

Ανεβαίνει το θερμόμετρο εκ νέου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο το Κυπριακό αλλά και με αφορμή το επεισόδιο με τον τραυματισμό συνοριοφύλακα στον Έβρο, μετά από μια μακρά περίοδο νηνεμίας.

Το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο οι βολές εκατέρωθεν δεν έλειψαν σε επίπεδο ηγεσίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια σε συνέχεια όσων είχε αναφέρει εναντίον του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο αγενής και απρεπής δήλωση από το να σηκωθεί μια φορά και να πει ότι οι Τούρκοι είναι εισβολείς εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του», είπε ο Ερντογάν από το αεροπλάνο.

Γεραπετρίτης και Γεωργιάδης για ελληνοτούρκικες σχέσεις

Την σκυτάλη πήραν Έλληνες υπουργοί σήμερα.

Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γελάει όταν ακούει πως οι Τούρκοι «θα έρθουν μια νύχτα». «Με τα F-35 μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να δεις εμάς στην Άγκυρα», είπε δεικτικά μιλώντας στο OPEN. Σε άλλο σημείο τόνισε: «Ή θα κάνεις διάλογο με την Τουρκία ή θα κάνεις πόλεμο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τo Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική». Παράλληλα τόνισε ότι «η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή». Όσον αφορά στις προκλητικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες και εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, και πώς στόχος της Αθήνας είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Όπως επισήμανε πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε έκτοτε «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε δε ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

«Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» ανέφερε οι κ. Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η λύση θα έρθει μετά από διαρκή κινητικότητα»

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «χωρίς διαβούλευση ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα απάντησε ότι οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να συζητήσουν οι ίδιοι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι εφόσον απαιτηθεί η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η επιθυμητή λύση είναι η επανένωση του νησιού.

Επιπλέον όπως είπε «μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας» είπε εκτιμώντας «ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Μεγαλόνησο ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα «δεν διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική επί τη βάσει της συγκυρίας. Πάντοτε επισημαίνουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη Κατοχή και τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα. Από την άλλη πλευρά πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου».

«Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στις εθνικές μας θέσεις»

Πρόσθεσε ότι «ουδέποτε υπήρξε κάποια παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς» ενώ τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι ευρωπαϊκές και ότι συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Σχολιάζοντας την ελληνική αντίδραση στην τουρκική επίθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας υποστήριξε ότι ήταν η προσήκουσα. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους ισχύος. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο.

«Πέρα από υψηλό συμβολισμό, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τι λένε οι ειδικοί

Ειδικοί μίλησαν στο MEGA αναλύοντας τα τεκταινόμενα.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Στο μεταξύ οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις. Χθες αργά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και νέο πανηγυρικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Το συνοδεύουν δε με αναφορές όπως: «Μνημονεύουμε τους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν βάναυσα από την ελληνοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ».

Τέλος, ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Yakup KÖse σε νέα του παρέμβαση μετά από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο έγραψε χαρακτηριστικά: Η Κύπρος είναι μουσουλμανική τουρκική γη. Ο τίτλος ιδιοκτησίας ανήκει στην Ουμ Χαράμ, τη θεία του Προφήτη μας

Σχετικές ειδήσεις