«Φουρτούνες» στο Αιγαίο: Ελληνικά πολεμικά μια ανάσα από τουρκικά πλοία

Κύκλοι του υπουργείο Εξωτερικών και του υπουργείου Αμύνης εξηγούν στο Newsbomb.gr την τρέχουσα κατάσταση ανοιχτά της Κάσου 
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
3'

Ανεβαίνει για τα καλά πλέον το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρακτικά η περίοδος της ομαλότητας έχει παρέλθει κατά τα φαινόμενα.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί κοντά σε Κάσο και Κάρπαθο επιβεβαιώνει τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με την τουρκική ατζέντα.

Όπως προαναφέρθηκε με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI).

Οι αξιώσεις της Άγκυρας έχουν τη βάση τους στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην πάγια αξίωση των Τούρκων για την «Γαλάζια Πατρίδα», που πλέον θα διδάσκεται και στα σχολεία της χώρας.

Η Ελλάδα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume».

Πηγές του υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνουν στο Newsbomb.gr ότι στην περιοχή βρίσκονται ήδη η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Σημειώνουν πάντως πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν πλέουν σε ελληνικά ύδατα, ενώ υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση παρακολουθώντας τις κινήσεις των Τούρκων.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι και αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» όντως πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Προσθέτουν επιπλέον ότι η κίνηση πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Από το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», σχολίασε.

Το κλίμα αλλάζει επικίνδυνα

Το κλίμα προφανέστατα αλλάζει πάντως μετά όσα συνέβησαν στην Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το τουρκικό «βαθύ κράτος» δεν προτίθεται να ευθυγραμμιστεί με τις επιδιωκόμενες διπλωματικές ισορροπίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σαν να μην έφταναν όσα διαδραματίζονται στην Κάσο χθες καταγράφηκαν μετά από καιρό και τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από δύο ελικόπτερα και ένα UAV.

Σύμφωνα με την στήλη «ΒΗΜΑτοδότης» της εφημερίδας «το Βήμα» οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι να αποστέλλουν τα drones στο Αιγαίο. Μετά από πολλούς μήνες έστειλαν ένα drone στο Αιγαίο, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να υποβάλουν, ως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, σχέδια πτήσεως, προφανώς για να μην ξεχάσουν την επιμονή τους με τα UAV.

Πραγματοποίησε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Ενώ την ίδια ώρα δύο τουρκικά ελικόπτερα εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πραγματοποίησαν άλλες τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Το drone και τα ελικόπτερα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και την πάγια τακτική.

Προσβολές για Δένδια και Άδωνι

Τέλος οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Άδωνι Γεωργιάδη. O Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφαλείας αναλυτής Αμπντουλάχ Άγκαρ ειρωνεύτηκε τους Έλληνες υπουργούς.

«Η νικημένη καμήλα δεν χορταίνει από την πάλη. Έχουν μεγάλο πόνο στην ουρά τους», ανέφερε στην Μιλιέτ.