H Lockheed καλοσώρισε την Ελλάδα: Γίνεται το νεότερο μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας F-35

Η ανακοίνωση της Lockheed Martin για την προμήθεια των F-35 από τη χώρα μας.
A member of the Royal Netherlands Air Force prepares to marshal an F-35 for departure for a training mission, Vermont Air National Guard base, South Burlington, Vt., October 27, 2021. Members of the RNLAF visited the base as an intermediate stop on their way to an exercise at Edwards Air Force Base, California. (U.S. Air National Guard photo by Julie M. Paroline)
Public Domain
3'

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη F-35 Lightning II από την Lockheed Martin, υπογράφοντας την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA), μέσω της διαδικασίας FMS (Πώληση Στρατιωτικού Υλικού), με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Επιστολή Προσφοράς & Αποδοχής (LOA) επίσης περιλαμβάνει ως δικαίωμα προαίρεσης την προμήθεια 20 επιπλέον αεροσκαφών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Lockheed Martin:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.»

«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της», προσέθεσε.

Το F-35 γίνεται πλέον το μαχητικό επιλογής για το NATO, προσφέροντας απαράμιλλη δια-λειτουργικότητα εντός του Οργανισμού αλλά και με άλλες φίλιες χώρες. Αυτή η ικανότητα προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εξασφαλίζοντας στρατηγική υπεροχή για δεκαετίες. Μέχρι τη δεκαετία του 2030, περισσότερα από 600 F-35 θα συνεργάζονται σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο πλήρων Μοιρών F-35 των ΗΠΑ, που εδρεύουν στη Αεροπορική Βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η αυξανόμενη παρουσία του F-35 στην Ευρώπη αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας αποτροπής μέσω συμμαχιών και θέτει τα θεμέλια για την επόμενη γενιά αεροπορικής ισχύος του ΝΑΤΟ και των συμμάχων», δήλωσε η Mara Motherway, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin.

Το F-35 παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή απειλών και στη διατάραξη των σχεδίων και των ενεργειών των αντιπάλων. Η παρουσία του F-35, ενισχύει την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξασφαλίζοντας περιφερειακή σταθερότητα και προστατεύοντας την κυριαρχία του εναέριου χώρου της Συμμαχίας. Καθώς το πεδίο των μαχών εξελίσσεται, η διασυνδεσιμότητα καθίσταται όλο και πιο σημαντική παράμετρος. Το F-35 είναι έτοιμο να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία στο πεδίο της μάχης του 21ου αιώνα.

Μέχρι σήμερα, το F-35 επιχειρεί από 32 βάσεις παγκοσμίως, ενώ επιπρόσθετα 10 ακόμη χώρες αναπτύσσουν σταδιακά τα F-35 στην επικράτειά τους. Υπάρχουν πλέον σχεδόν 1.000 αεροσκάφη σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση, με περισσότερες από 860.000 ώρες πτήσης συνολικά.

Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων αυτής, αλλά και του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει επίσης αεροσκάφη F-16, C-130 και ελικόπτερα Hawk, με τα οποία επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται ένα μέρος του στόλου των F-16 στην προηγμένη έκδοση «Viper», ενώ ο στόλος των C-130 Hercules υποστηρίζει τις κρίσιμες αποστολές των αερομεταφορών. Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια ακόμη LOA για την απόκτηση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, επιπλέον του υφιστάμενου στόλου των ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας S-70B και των νεοαποκτηθέντων MH-60R.