F-35: Αυτός είναι ο απόλυτος εφιάλτης των Τούρκων - Ποιες θα είναι οι πρώτες τους αποστολές

Πώς θα χρησιμοποιήσει το μαχητικό η Πολεμική Αεροπορία;

F-35: Αυτός είναι ο απόλυτος εφιάλτης των Τούρκων - Ποιες θα είναι οι πρώτες τους αποστολές
INTIME NEWS
2'

Η υπογραφή της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) από την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά 20 F-35 έναντι 3,47 δισ. € «σφράγισε» την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς για την Π.Α. Η Ελλάδα γίνεται ο 19ος χρήστης του μαχητικού 5ης γενιάς.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην oµάδα του F-35», δήλωσε ο αντιπτέραρχος Mike Schmidt, διευθυντής και εκτελεστικός υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων µας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά».

Πώς θα χρησιμοποιήσει το μαχητικό η Πολεμική Αεροπορία; Καταρχάς η πρώτη Μοίρα θα είναι πλήρως επιχειρησιακή το 2033 µε 2034, σχεδόν 10 χρόνια μετά. Τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2028 και τα τελευταία το 2033. ∆εδοµένου ότι τα αεροσκάφη θα παραµείνουν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια, τα πρώτα θα αφιχθούν στην Ελλάδα και στην 117ΠΜ το 2030.

Το F-35 είναι κατεξοχήν αεροσκάφος κρούσης κατά στόχων εδάφους/επιφανείας. Αυτό σηµαίνει ότι βασίζεται στα stealth χαρακτηριστικά του και στον προηγμένο ηλεκτρονικό του εξοπλισµό για να παραµένει «αθέατο» στα ραντάρ του αντιπάλου, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιεί παθητικά συστήµατα για τον εντοπισµό των στόχων του, χωρίς να ενεργοποιεί τα εχθρικά συστήµατα ESM.

Ετσι, το F-35 θα δρα κατά βάση σε σχηµατισµούς µόνο ιδίου τύπου αεροσκαφών. Αυτό γιατί εάν βρεθεί σε σχηματισμό µε µη stealth µαχητικά (F-16 ή Rafale για την Πολεμική Αεροπορία), η παρουσία του πακέτου μπορεί να γίνει γνωστή.

Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν επικοινωνεί µε αυτά τα µαχητικά. Το αεροσκάφος διαθέτει την προηγμένη ζεύξη δεδομένων MADL µε την οποία μπορεί να μεταβιβάζει και να δέχεται στοιχεία στόχων. Τα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν προς το παρόν 4 βλήματα AIM-120 (μελλοντικά 6) ενώ οι πρώτες δοκιµές πιστοποίησης µε το βλήµα METEOR ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024. Αυτό σηµαίνει ότι το stealth μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχει τη δυνατότητα BVR εµπλοκών σε αποστάσεις έως και 200 χλµ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή