Φτιάχνουν κλίμα οι Τούρκοι στην Κύπρο: «Βλέπουν» πολεμικά πλοία, άγνωστα υποβρύχια και κομάντος

Τουρκικά ΜΜΕ με δημοσιεύματα...καρμπόν συνδέουν όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή με συσσώρευση δυτικών δυνάμεων στην Κύπρο 
4'

Για πρόσφατη ταχεία αύξηση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας συμμάχων του Ισραήλ στην Κύπρο κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ φτιάχνοντας κλίμα έντασης στην περιοχή.

Με την Μέση Ανατολή να φλέγεται κυριολεκτικά οι Τούρκοι επιμένουν στο σενάριο περί ισραηλινής παρουσίας, έμμεσης ή άμεσης, στο νησί και τώρα τουρκικά ΜΜΕ σε ένα κείμενο πανομοιότυπο σαν να πρόκειται για Non Paper, κάνουν λόγο περί αμερικανικών και βρετανικών αμφίβιων πλοίων επίθεσης που ελλιμενίζονται στα λιμάνια της Κύπρου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Το αμερικανικό αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Wasp (LHD 1), ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λεμεσού την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια, βρετανικά αμφίβια επιθετικά πλοία έφτασαν στα ανοιχτά του νησιού.

Ωστόσο αυτό που δεν ανέφεραν τεχνηέντως οι Τούρκοι είναι πως το εν λόγω πλοίο έκανε ασκήσεις μαζί με το τουρκικό ναυτικό.

Και το τουρκικό κρεσέντο συνεχίζεται:

Την περασμένη εβδομάδα, ένας σέρφερ κινηματογράφησε ένα υποβρύχιο που ανήκει σε μια άγνωστη χώρα κοντά στη Λεμεσό, πυροδοτώντας τη συζήτηση ότι η στρατιωτική συσσώρευση στη Νότια Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Η Ομάδα Κυπρίων Δικηγόρων και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ αντέδρασαν στους ισχυρισμούς ότι το αμερικανικό πλοίο Overseas Santorini, που μεταφέρει καύσιμα στο Ισραήλ, θα έρθει στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό. Δηλώνοντας ότι δεν θέλουν το πλοίο να χρησιμοποιήσει κανένα λιμάνι στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, η Κυπριακή Ομάδα Δικηγόρων ξεκίνησε μια εκστρατεία απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η συνεργασία με το Ισραήλ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ απλώνουν ακόμη περισσότερο το δίχτυ αναφέροντας ότι οι επισκέψεις ξένων πλοίων συνεχίζονται από τον Φεβρουάριο:

Τον Φεβρουάριο του 2024, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Bataan (LHD 5) επισκέφτηκε το λιμάνι της Λάρνακας, ενώ τον Μάιο, το πολεμικό πλοίο USS Arleigh Burke, ακολουθούμενο από υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ήρθε για λίγο στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου. Τον Ιούλιο, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Arleigh Burke και το πλοίο USS Roosevelt, που συνδέεται με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, επισκέφτηκαν το λιμάνι Λεμεσού της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Κύπρου.

Αυξάνεται επίσης η συσσώρευση δυνάμεων από ξηρά και αέρα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις δυτικές ναυτικές δυνάμεις που προσέρχονται στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, αυξάνεται η συγκέντρωση χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων. Υποστηρίζεται ότι κομάντος ενίσχυσης έχουν σταλεί στις κυρίαρχες βάσεις της Βρετανίας στο νησί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Havargi, περισσότεροι από 1000 καταδρομείς διατηρούνται έτοιμοι στο βρετανικό αεροδρόμιο Ακρωτηρίου.

(...)

Ενώ υποστηρίζεται ότι ορισμένες βρετανικές βάσεις παρείχαν πληροφορίες και αεροπορική υποστήριξη στο Ισραήλ, ο βρετανικός στρατός και τα αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του Ισραήλ κατά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο.

Το Ακρωτήρι και η Δεκέλεια, οι κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο, η οποία θεωρείται βρετανικό έδαφος, χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τους βομβαρδισμούς των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Υπάρχουν αναφορές στον ελληνικό Τύπο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χτίσει νέα καταλύματα στις βάσεις λόγω της αύξησης του προσωπικού στις βάσεις. Η Αγγλία, από την άλλη, υποστηρίζει ότι χτίζονται νέα καταλύματα λόγω ανακαίνισης και κινδύνου σεισμού. Υποστηρίζεται επίσης ότι αμερικανικά αεροπλάνα έστειλαν κρυφά αεροπλάνα από βρετανικές βάσεις στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023, για να υποστηρίξουν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.