Ο οθωμανικός φονταμεταλισμός υπερίσχυσε: Με ελάχιστους πιστούς η εορτή στην Παναγία Σουμελά

Οι απαγορεύσεις, απειλές, ο φονταμεταλισμός οθωμανικού τύπου, υπερίσχυσαν της παράδοσης και της πανάρχαιων εθίμων στη μαρτυρική γη του Πόντου.
2'

Σήμερα τελέστηκε η εορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, αφού οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν να γίνει σήμερα, και όχι ανήμερα της μεγάλης εορτής.

Αποτέλεσμα, να παρευρεθούν λίγες δεκάδες πιστών, κι όχι η κοσμοσυρροή που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια, και πριν το... «φιρμάνι».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, οι απειλές από τους Τούρκους εθνικιστές ήταν αυτό που απέτρεψε άλλους πιστούς να βιώσουν αυτή την εμπειρία, στην ιστορική μονή του Πόντου.

Μεταφερθείτε... νοητά στην Παναγία Σουμελά, από το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στον Πόντο:

«Απειλή» η θεία λειτουργία λένε Τούρκοι υπερ-εθνικιστές

Οι «Τουρκικές Εστίες», η οποία συγγενεύει ιδεολογικά με τους Γκρίζους Λύκους, αλλά αποτελεί διαφορετική δομή που ιδρύθηκε το 1910, χρησιμοποιώντας εθνικιστικά επιχειρήματα και ιστορικές αναφορές, υπέβαλλαν αίτημα στην κυβέρνηση να ακυρώσει και αυτή τη θεία λειτουργία.

Το παράρτημα Τραπεζούντας των Τουρκικών Εστιών προχώρησε σε μια δήλωση ενάντια στην επικείμενη ορθόδοξη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην οποία, όπως θεωρούν λανθασμένα, θα χοροστατήσει κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στη δήλωσή τους παρουσιάζουν τη λειτουργία ως «απειλή» για την τουρκική κυριαρχία και προσπαθούν να συνδέσουν την ορθόδοξη λειτουργία με τον «ποντιακό κίνδυνο» και τον «αρμενικό επεκτατισμό», επαναφέροντας μνήμες εθνοκαθάρσεων που έλαβαν χώρα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία πριν από έναν αιώνα.

«Κατά τη διαδικασία ίδρυσης του εθνικού τουρκικού κράτους, οι Τούρκοι της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας που ζουν εντός των συνόρων της επαρχίας Τραπεζούντας έδειξαν τα εθνικά τους αντανακλαστικά απέναντι στον ποντιακό κίνδυνο και τον αρμενικό επεκτατισμό- έχοντας ως βάση την ύπαρξη ενός ομοιογενούς πληθυσμού. Αυτή η επιμονή και η αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα εκδηλώνεται πάντοτε χωρίς ποτέ να μειωθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.