Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: «Θα υπάρξει ένταση»
Σε πρώτο πλάνο έχει τεθεί η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου καθώς αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, που μπορεί να αναλυθεί μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες: οικονομική, περιβαλλοντική, και γεωπολιτική.
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξήγησε μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr πως «πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές διαστάσεις και συνέπειες, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ελληνικής και κυπριακής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια και όχι μόνο». Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «η διασύνδεση αυτή επιδιώκει να άρει τον ενεργειακό απομονωτισμό της Κύπρου, να ενισχύσει τις διακρατικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, «σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διασύνδεση αυτή ενισχύει τους δεσμούς της Κύπρου και της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και την ευρωπαϊκή ενότητα στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, η ανάθεση του έργου στη γαλλική πολυεθνική εταιρεία Nexans ενισχύει τις διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία, μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία της Nexans στην περιοχή, μέσω της υλοποίησης αυτού του έργου, προφανώς θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών αυτών».
Έρχονται αντιδράσεις από την Τουρκία στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Την ίδια ώρα όμως, η Τουρκία, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο κάθε δραστηριότητας στην περιοχή της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», αναμένεται να αντιδράσει.
Επ’ αυτού, ο διεθνολόγος επισημαίνει μιλώντας στο Newsbomb.gr πως «η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων, αν και δεν εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας, αποτελεί ζήτημα το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως πρόκληση στην περιοχή». Προσθέτει επίσης πως «η πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας κατά του ιταλικού ερευνητικού σκάφους "Ievoli Relume", το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Nexans στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, αποτελεί ενδεικτική της επιθετικής της στάσης. Η αντίδραση της Άγκυρας θα είναι ρητορική, αλλά και έμπρακτη, αφού αναμένουμε ως αντίδραση την ηλεκτρική διασύνδεση της Τουρκίας με το ψευδοκράτος».
Αξίζει να αναφερθεί πως είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί ένταση και κατά τις διαδικασίες πόντισης του καλωδίου διασύνδεσης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, «η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι ένα έργο που δεν περιορίζεται σε τεχνικά ή οικονομικά οφέλη, αλλά ενσωματώνει σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις και αναδεικνύει τις περιφερειακές δυναμικές της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος των δύο κρατών.
»Αδικαιολόγητα η Τουρκία, αντιλαμβάνεται τη διασύνδεση αυτή ως πρόκληση προς τις δικές της επιδιώξεις και θα πρέπει από πλευράς μας να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και διπλωματική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που μπορεί να προκύψουν, ειδικά κατά την φάση υλοποίησης του έργου».
Κλείνοντας ο διεθνολόγος επισημαίνει πως «το έργο είναι επίσης σημαντικό διότι αποτελεί την πρώτη κίνηση για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με ό,τι συνεπάγεται για τις σχέσεις των τριών χωρών σε ενεργειακό και ευρύτερα γεωπολιτικό επίπεδο».
Τι προβλέπει η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Υπενθυμίζεται πως η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ επιτεύχθηκε προ ημερών κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών Αρχών.
Η συμφωνία προβλέπει να εκδοθούν δύο αποφάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης, που συμφωνήθηκε στο 8,3% για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.
Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι, εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας, το έργο θα καταστεί βιώσιμο. Πάντως, σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.