Τουρκικό παραλήρημα: Να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Ελλάδα οι κάτοικοι του Αφιονκαραχισάρ

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες στρατιώτες έκαψαν και κατέστρεψαν τα χωριά του Αφιονκαραχισάρ
1'

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικοί παραλογισμοί και με κάθε τρόπο ιδίως τα προπαγανδιστικά τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία.

Μια νέα σκανδαλώδη αξίωση έθεσε επί τάπητος τουρκικό δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι από την στιγμή που η Ελλάδα θέτει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων για την περίοδο της κατοχής, τότε και οι κάτοικοι του Αφιονκαραχισάρ μπορούν να πράξουν αναλόγως ζητώντας από την χώρα μας κάτι αντίστοιχο.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει:

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την προσπάθεια των Συμμάχων Δυνάμεων να μοιραστούν την Ανατολία, Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν δύο φορές το Αφιονκαραχισάρ. Αν και η πρώτη κατοχή ήταν βραχύβια, η δεύτερη κατοχή έληξε μετά τη Μεγάλη Επίθεση που δόθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά στο Kocatepe στις 26 Αυγούστου 1922.

Οι Έλληνες στρατιώτες έκαψαν και κατέστρεψαν τα χωριά του Αφιονκαραχισάρ , τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής όσο και ιδιαίτερα κατά την φυγή από τη Μεγάλη Επίθεση των Τούρκων στρατιωτών σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Αφού ήρθε στο προσκήνιο η απαίτηση της Ελλάδας για αποζημίωση 300 δισ. ευρώ στη Γερμανία για αποζημίωση για τις απώλειές της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση και από την Ελλάδα. Αν και το σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε μετά τη νίκη του Τουρκικού Έθνους, ανέφερε ότι η Ελλάδα αναγνώρισε την καταστροφή αλλά παραιτήθηκε από τις υποχρεώσεις της λόγω των οικονομικών συνθηκών, αυτό το άρθρο ίσως χρειαστεί να ερμηνευτεί εκ νέου.