Τι ισχύει για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου

Κοινή πρωτοβουλία στην Ευρώπη από Ελλάδα – Ρουμανία – Βουλγαρία για τις τιμές της ενέργειας - Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας
3'

Η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν αναλάβει μια κοινή πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Parapolitika fm. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης στις ακραίες τιμές της ενέργειας που παρατηρούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω των ανεπαρκών διασυνδέσεων με την υπόλοιπη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως το «ενεργειακό νησί» που δημιουργείται στην περιοχή οδηγεί σε ακραίες τιμές, που δεν είναι βιώσιμες και δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές. Αντί να ενισχύονται οι παραγωγοί, απαιτούνται επενδύσεις σε διασυνδέσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους καταναλωτές. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει σε μια μόνιμη λύση που θα εξισορροπήσει την αγορά και θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

«Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στην Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές κατά τη γνώμη μας και είναι προβληματική -στην ειδική αυτή περίπτωση- και η λειτουργία του λεγόμενου target model», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός: «ενώ το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα “ενεργειακό νησί” στην περιοχή -δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις, το “σήμα” της αγοράς είναι να παίρνουν πιο πολλά χρήματα οι παραγωγοί. Δεν έχει νόημα να δίνουμε χρήματα στους παραγωγούς, όταν χρειάζονται επενδύσεις διασυνδέσεων (καλώδια) που θα έπρεπε να κάνουν οι διαχειριστές των δικτύων. Πόσο μάλλον όταν οι διαχειριστές παίρνουν τα λεφτά των επενδύσεων από τους ίδιους τους καταναλωτές. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επιχείρημα. Και έχουμε μία καλή αιτιολόγηση, για να επιδιώξουμε μία μόνιμη λύση, ένα σωστό εργαλείο, σε αυτά τα ενδημικά φαινόμενα. Ασχέτως από αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει και αυτό το έχουμε αποδείξει, επανειλημμένως, κατά το παρελθόν».

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις περιοχές του Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη, αλλά και στην Αττική, για την οποία έχει εκπονηθεί μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Τέλος, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως το έργο είναι οικονομικά επωφελές για την Κύπρο, καθώς η διαφορά τιμών μεταξύ των δύο αγορών είναι σημαντική. Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο εμποδίζει τον κατασκευαστή να το υλοποιήσει χωρίς ζημία.

Σχετικές ειδήσεις