Τουρκία - Τσελίκ: Βρίσκαμε παντού τον Δένδια μπροστά μας
Ο Τσελίκ κατήγγειλε την πολιτική της Αθήνας επί Δένδια -Η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε το κένο που άφησε η Τουρκία.
«Αγκάθι» για τα σχέδια της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, που υπεγράφη το 2020 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι. Επίσης, τροχοπέδη στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί για την Τουρκία και η συμμαχία που διαμορφώθηκε την περίοδο εκείνη μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής συμμαχίας κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Χαλίντ Φουάντ, ειδικό σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικό αναλυτή.
Στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου Σίσι στην Άγκυρα έπειτα από 12 χρόνια και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ επιβεβαίωσε πως επιδίωξη της Τουρκίας είναι να ακυρώσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν είπε πως η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε το κενό που άφησε η Τουρκία για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.
«Ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά είναι ενδιαφέρον αυτό που είχαμε πει και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», ανέφερε ο κ. Τσελίκ.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP κατήγγειλε επίσης την πολιτική της Αθήνας επί Δένδια, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα που, εν μέσω ανησυχιών και στρατηγικών αντεκδικήσεων, απλώς επιχειρούσε να ενοχλήσει την Τουρκία.
Ο Τσελίκ υπογραμμίζει ότι πιθανές συμφωνίες της Αιγύπτου με την Τουρκία θα είναι στη στρατηγική «win-win», ενώ εκείνες που έγιναν με την Ελλάδα ήταν ζημιογόνες για το Κάιρο.
«Η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, περιορίστηκε το εύρος της. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (win-win) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν να κάνει αυτό το πράγμα».
Ενδεικτικό είναι πως αναλυτές στον ιστότοπο Middle East Eye (ΜΕΕ) ανέφεραν πως παρά την εκρηκτική άνοδο των διμερών εμπορικών σχέσεων μετο τελευταίο διάστημα, καθώς η Αίγυπτος έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική, το πρωταρχικό κίνητρο για την Τουρκία να αναθερμάνει τις σχέσεις είναι τα συμφέροντά της για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο,
«Η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει αυτή τη συμμαχία και να σπάσει την απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να διατηρήσει την ιστορική σύγκρουση με την Ελλάδα ως διμερές μόνο ζήτημα», είπε ο Φουάντ στο MEE.
Την ίδια στιγμή, φρένο στα τουρκικά σχέδια βάζει και η Αίγυπτος. Αν η Αίγυπτος υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα που έρχεται σε αντίθεση με τη συμμαχία της με την Ελλάδα, λένε αιγυπτιακές πηγές. «Η συμμαχία με την Ελλάδα παραμένει κεντρική στους υπολογισμούς της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, από την οπτική της Αιγύπτου, παρέχει δύναμη και ισορροπία στην περιφερειακή επιρροή σε σύγκριση με την Τουρκία».