Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Στα σχολικά βιβλία η... Γαλάζια πατρίδα - Πώς εμφανίζεται το Αιγαίο

Η ένταξη της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας είναι κάτι το οποίο η Τουρκία είχε προαναγγείλει
1'

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Τουρκία καθώς ενέταξε σε σχολικό βιβλίο τη «Γαλάζια πατρίδα», για την οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία αναφορά.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μαθητές 14 ετών θα δουν στο σχολικό βιβλίο να υπάρχει «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι το οποίο η Άγκυρα είχε προαναγγείλει.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση στη σύνθεση του χάρτη που παρουσιάζεται στους μαθητές, δηλαδή δεν εμφανίζεται το Αιγαίο πέλαγος κομμένο στη μέση. Η ονομασία «Γαλάζια πατρίδα» τοποθετείται στον χάρτη πάνω από την Τουρκία, όχι όπως φαινόταν πίσω από την ομιλία του Ερντογάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά σχολικά βιβλία που διαβάζουν μαθητές 14 ετών, της ενάτης τάξης δίνεται η εξής άσκηση:

Να δοθούν παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις άδικες διεκδικήσεις που αγνοούν τα νόμιμα και γεωγραφικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται Αιγαίο, παρότι το Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει να γράφεται ως θάλασσα των Νήσων.

Επίσης, γίνεται λόγος για Ουράνια Πατρίδα. Η Γαλάζια Πατρίδα σύμφωνα με το βιβλίο περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές διευθύνης της Τουρκίας που κηρύχθηκαν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις