Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Η «Γαλάζια πατρίδα» στα σχολικά βιβλία της χώρας

Στο μάθημα της Γεωγραφίας θα συζητιούνται χάρτες που σχετίζονται με τη «Γαλάζια πατρίδα» και την «Πατρίδα των αιθέρων».
2'

Η «Γαλάζια πατρίδα» μπήκε στα σχολικά βιβλία της γειτονικής Τουρκίας, κίνηση που αποτελεί μία νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ειδικότερα, η Τουρκία αποφάσισε τα παιδιά της 9ης τάξης να διδάσκονται στο μάθημα της γεωγραφίας τους χάρτες της «Γαλάζιας πατρίδας» ως κάτι το υπαρκτό που χρήζει υπεράσπισης.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στη Γεωγραφία θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, θα συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη «Γαλάζια πατρίδα» και την «Πατρίδα των αιθέρων».

Μπολιάζοντας τα μυαλά μικρών παιδιών με αναθεωρητικές απόψεις, στα τουρκικά σχολικά βιβλία που διαβάζουν μαθητές 14 ετών, δίνεται η εξής άσκηση:

«Δώστε παραδείγματα για τον αγώνα της Τουρκίας, απέναντι στις άδικες διεκδικήσεις που αγνοούν τα γεωγραφικά και έννομα δικαιώματα της σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Η Γαλάζια Πατρίδα σύμφωνα με το βιβλίο περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας που κηρύχθηκαν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η απάντηση Δένδια από το Καστελόριζο

Απάντηση στις αίολες νομικά διεκδικήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας έδωσε από το ακριτικό Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών», δήλωσε ο κος Δένδιας.

Την επίσκεψη του υπουργού άμυνας στο ακριτικό νησί παρακολουθούσε τουρκικό drone.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «Ωρίων 2024» που έγινε κυρίως στην Αττική με συμμετοχή 7 χωρών ενώ τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν οι Έλληνες πιλότοι στην αεροπορική άσκηση Tarag Shakti στην Ινδία, όπου πέταξαν για πρώτη φορά τα ελληνικά φτερά.

Στις 19 Σεπτεμβρίου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχουν συνομιλίες στην Αθήνα προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να μεταφέρει και τις θέσεις της Λευκωσίας στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 23 του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις