Τουρκικό παραλήρημα: «Ο Στάλιν έδωσε την Ελλάδα στην Αγγλία, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος»

Σύμφωνα με το άρθρο του η ελληνική άσκηση «ΩΡΙΩΝ 24» είχε στο στόχαστρο την Τουρκία
5'

Στο στόχαστρο των Τούρκων βρέθηκε η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, με την ονομασία «Ωρίων – 24» που διεξήχθη την Πέμπτη στην Πάχη Μεγάρων.

Σε άρθρο γνώμης, ο εκ των εμπνευστών του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα κατηγορώντας την χώρα μας ότι δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

Συγκεκριμένα ο απόστρατος και αμυντικός αναλυτής της γειτονικής χώρας ανέφερε:

«Το ενδιαφέρον είναι ότι η άσκηση αυτή παρουσιάστηκε ως άσκηση του ΝΑΤΟ τόσο στον τουρκικό όσο και στον ελληνικό Τύπο. Ωστόσο, η άσκηση δεν είναι άσκηση του ΝΑΤΟ (…) Η άσκηση Orion 24 , που ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2024 , βασίστηκε στο σενάριο της ανακατάληψης ενός νησιού που κατεχόταν από την Τουρκία. Το σενάριο αυτού του συνδέεται με το σενάριο των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς (…) Στο κείμενο, η έκφραση «ένας ισχυρός εχθρός που φαίνεται φιλικός» χρησιμοποιείται για την Τουρκία . Το σενάριο τονίζει την κατεύθυνση της αμερικανικής δύναμης πυρός προς την τουρκική πατρίδα. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ στέλνει καταδρομικά κλάσης Aegis εναντίον της τουρκικής αμφίβιας συνοδείας και του στόλου που κατευθύνονται προς την Κύπρο, αρχικά για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου και να αποτρέψει την καταστροφή του Ελληνικού Ναυτικού. Η Τουρκία βυθίζει ένα από αυτά. Βυθίζουν και το τουρκικό άρμα αποβίβασης (LST) που κατευθύνεται προς το νησί. Μαζί με το πλοίο χάθηκαν 700 άτομα. Στη συνέχεια ο πόλεμος εξαπλώνεται στο Αιγαίο και η Τουρκία κινείται για να καταλάβει το μέτωπο του Βοσπόρου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

H άσκηση «ΩΡΙΩΝ 24»

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 24», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν πολλαπλά αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ).

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της άσκησης, στην ευρύτερη περιοχή της Πάχης Μεγάρων στην οποία εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης, όπως παρακάτω:

● Διείσδυση από αέρος με άλμα Ελεύθερης Πτώσης (ΕΠ).

● Εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας (Maritime Interdiction Operation – Visit Boat Search Seizure/MIO – VBSS).

● Άμεση Επιθετική Ενέργεια (Direct Action – DΑ).

● Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους (Α/Φ) από JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

● Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).

● Ρίψη Φορτίου CDS (Container Delivery System) από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

● Εκκένωση προσωπικού με χρήση SPIES (Special Patrol Insertion/Extraction System).

● Άλμα Επίδειξης Ελεύθερης Πτώσης (Military Free Fall Demonstration Jump).

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:

● Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

● Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

● Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της και ο Δκτής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Παπαδάκης ΛΣ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.).

● Ο Συνταγματάρχης (ΠΒ) Ανδρέας Προδρόμου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

● H Πρέσβης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα κ. Lidija Boshkovska και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα κ. Mioara Pitut.

● Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί Σχηματισμών και Μονάδων ΕΔ – ΔΕΕ καθώς και ξένοι Διοικητές των ΕΔ – ΔΕΕ των συμμετεχουσών χωρών και εκπρόσωποι αυτών.

● Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Αθήνα, των συμμετεχουσών χωρών.

Η άσκηση «ΩΡΙΩΝ» διεξάγεται από το έτος 2018 σε ετήσια βάση, και προσελκύει από το 2021 τμήματα ΕΔ – ΔΕΕ από φίλες και σύμμαχες χώρες. Στην άσκηση «ΩΡΙΩΝ – 24» συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ρουμανία, καθώς και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αυστρία και η Πολωνία.

Ρεσιτάλ προκλητικών αναφορών

Σε άλλο σημείο του άρθρου ανέφερε:

«Ο Στάλιν έδωσε την Ελλάδα, στην οποία κυριαρχούσαν πλήρως οι κομμουνιστές, στην Αγγλία με τη Συμφωνία των Ποσοστών του 1945, την οποία έκανε με τον Τσόρτσιλ σε ένα γεύμα στο Κρεμλίνο, με μια συμφωνία γραμμένη σε χαρτί χαρτοπετσέτας. Συνοψίζοντας, η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Προηγουμένως, η Αγγλία ήταν χώρα μεσολάβησης των ΗΠΑ μετά το 1945. Να θυμίσουμε ότι το 1944 ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν Βρετανός αντιστράτηγος. Αυτή η χώρα δεν επιτρέπεται να πλησιάσει την Τουρκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως ήταν επί εποχής Ατατούρκ. Γιατί αν η Τουρκία και η Ελλάδα καταλήξουν σε ένα κοινό γεωπολιτικό όραμα και έρθουν πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα, αυτό θα ήταν μια τεράστια και άνευ προηγουμένου καταστροφή για τις ΗΠΑ στην Ευρασία»

Επίθεση κατά Δένδια

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ επιτέθηκε και στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια μιλώντας για «το τελευταίο παράδειγμα απεριόριστης τουρκικής εχθρότητας που είναι αναμφίβολα η επίθεση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας στις 13 Σεπτεμβρίου 2024»

Για τη Σμύρνη

Τέλος με αφορμή την «μαύρη επέτειο» της καταστροφής της Σμύρνης, ο Τούρκος αναλυτής είπε: «οι Έλληνες στρατιώτες που διέφυγαν κολυμπώντας από τη θάλασσα δεν επιτρέπονταν να επιβιβαστούν στα βρετανικά πλοία. Είναι καθήκον μας να σας υπενθυμίσουμε για ποιους επαναλαμβάνεται η ιστορία»

Σχετικές ειδήσεις