Μπελέρης από Ευρωκοινοβούλιο: «Ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο να είναι μονόδρομος για ένταξη»

Ο Φρέντι Μπελέρης μίλησε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Μπελέρης από Ευρωκοινοβούλιο: «Ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο να είναι μονόδρομος για ένταξη»
2'

Σήμερα (17/09), ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρης, απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στα Δυτικά Βαλκάνια, ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη υποψήφιων κρατών. Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε αυτομάτως και ήττα των κοινών μας αξιών».

«Η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία δείχνει πώς οι μεταρρυθμίσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε “βόμβες ολοκληρωτισμού” στα θεμέλια ενός δημοκρατικού κράτους», τόνισε ακόμη.

France Europe Election
Member of European Parliament Fredis Beleris attends the opening plenary of the newly-elected European Parliament in Strasbourg, eastern France, Tuesday, July 16, 2024. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ολόκληρη η παρέμβαση του Φρέντι Μπελέρη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού μας Κοινοβουλίου. Ενός θεσμού, η αποφασιστικότητα του οποίου αποδείχθηκε ικανή να ξεκλειδώσει το αλβανικό κελί, όπου παρέμεινα για 16 μήνες.

Σήμερα, είμαι εδώ ως ένας μειονοτικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που προέρχεται από ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γεννήθηκε σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς όμως αυτή η χώρα, συνεχώς απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντί να το πλησιάζει.

Η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία δείχνει πώς οι μεταρρυθμίσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε “βόμβες ολοκληρωτισμού” στα θεμέλια ενός δημοκρατικού κράτους.

Αυτό έγινε και με τη χρηματοδοτούμενη –και από ευρωπαϊκούς πόρους– δικαστική μεταρρύθμιση. Η αλβανική κυβέρνηση κατέστησε πολλάκις βραχίονά της, την Δικαιοσύνη, κάτι το οποίο έκανε όχι μόνο στη δική μου περίπτωση, αλλά και στου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και η Ένωσή μας έρχεται αντιμέτωπη τώρα με ένα οξύμωρο. Όσο πιο δεδομένη θεωρείται η στήριξη της στην ηγεσία του κ. Ράμα, τόσο πιο έντονο γίνεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στους πολίτες της χώρας.

Στα Δυτικά Βαλκάνια ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη υποψήφιων κρατών. Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε αυτομάτως και ήττα των κοινών μας αξιών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή