Όλα έτοιμα για την καθέλκυση και της δεύτερης φρεγάτας Belharra «Νέαρχος» - Το Newsbomb στη Γαλλία

Σε ειδική τελετή, στο Λοριάν της Γαλλίας, καθελκύεται η δεύτερη φρεγάτα τύπου Belharra που θα παραλάβει μέσα στο επόμενο έτος το Πολεμικό Ναυτικό, ο «Νέαρχος». Το Newsbomb.gr βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Naval Group.

Όλα έτοιμα για την καθέλκυση και της δεύτερης φρεγάτας Belharra «Νέαρχος» - Το Newsbomb στη Γαλλία
Σωτήρης Σκουλούδης
4'

Αποστολή στη Γαλλία

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο Λοριάν της Γαλλίας, στο ναυπηγείο της Naval Group, όπου το μεσημέρι της Πέμπτης 19/9 πραγματοποιείται η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας τύπου Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Στη Γαλλία βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου θα ενημερωθεί από τον Διοικητή για το πρόγραμμα ναυπήγησης των Φρεγατών FDI HN (11:40) και ακολούθως, θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» (13:45). Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επιθεωρήσει τις εργασίες στη Φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» (15:00) .

Δείτε εικόνες από την ειδική τελετή της καθέλκυσης:

Παρακολουθήστε LIVE:

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στις 15 Αυγούστου, από την Τήνο, «στις 19 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φρεγάτα “Belharra”, το πιο σύγχρονο πλοίο του τύπου του στον πλανήτη μαζί με την πρώτη φρεγάτα μας, θα πέσει στη θάλασσα».

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί τη συνέχεια της καθέλυσης της πρώτης φρεγάτας Kimon, ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «ΚΙΜΩΝ», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, θα παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025 και η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» περί τα τέλη του 2025 και 2026 αντιστοίχως.

Η Ελλάδα με την απόκτηση των τριών σύγχρoνων υπερόπλων θα ενισχύσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τελευταία ενημέρωση για την πορεία της κατασκευής, ήταν στις 28/3, οπότε και τοποθετήθηκε ο ιστός της φρεγάτας.

Η προηγούμενη ενημέρωση για την κατασκευή της εν λόγω φρεγάτας έγινε στις 8 Φεβρουαρίου, όταν τοποθετήθηκαν τα 9 προ-εξοπλισμένα μπλοκ κύτους.

Δείτε τα βίντεο από την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας FDI «ΚΙΜΩΝ»

Τι φέρνει η φρεγάτα Belh@arra στο Πολεμικό Ναυτικό

Το νέο πλοίο θα είναι το πρώτο νέο μεγάλο μαχητικό επιφανείας που θα φτάσει στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια όταν τέθηκε σε λειτουργία η φρεγάτα «Σαλαμίς», η τελευταία τύπου Hydra (MEKO 200HN). Η φρεγάτα «Κίμων» θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας καθώς αρκετά χαρακτηριστικά της νέας φρεγάτας εισάγονται για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι άλλες δύο φρεγάτες.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη προσθήκη που θα εισαγάγει η νέα φρεγάτα στον στόλο είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ASTER 30 SAM σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE αιχμής.

Διαθέτοντας μια σειρά από υπερσύγχρονους αισθητήρες και όπλα ικανά να διευκολύνουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, το FDI HN θα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ισχυρούς μαχητές επιφάνειας στην κατηγορία του και ένα από τα πιο εξελιγμένα σχέδια σε παγκόσμια κλίμακα.

Συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI HN 4.550 τόνων είναι μια ισχυρή, πολλαπλών χρήσεων και καινοτόμα φρεγάτα με τους υψηλότερους βαθμούς αυτοματισμού και ελέγχου, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των απειλών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή