«Άνοιξε» ξανά συζήτηση μεταξύ του ΥΠΠΟ και του Βρετανικού Μουσείου για επαναπατρισμό εκθεμάτων

«Ανοίγει» ο δρόμος για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα; Τι αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας.

«Άνοιξε» ξανά συζήτηση μεταξύ του ΥΠΠΟ και του Βρετανικού Μουσείου για επαναπατρισμό εκθεμάτων
AP.
1'

Η νέα Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίσα Νάντι, προέβη στην αποκάλυψη ότι πλέον, το Βρετανικό Μουσείο έχει ανοίξει διάλογο με τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα πιθανού επαναπατρισμού εκθεμάτων, σε συνέντευξη στον Guardian.

Η κυρία Νάντι ανέφερε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει το θέμα επαναπατρισμού πολύτιμων αντικειμένων από τα βρετανικά μουσεία, διεξάγοντας ήδη συζητήσεις με αυτά, περιλαμβανομένου του Βρετανικού Μουσείου κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου του, Τζορτζ Όσμπορν, να την προσεγγίσει.

Ακόμη, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το θέμα αυτό, όμως, σημείωσε πως θέλει η κυβερνητική προσέγγιση να είναι όμοια σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως σημείωσε, «τα τοπικά μουσεία αυτή τη στιγμή μπορούν να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις, ενώ, τα εθνικά ιδρύματα δεν μπορούν».

Πάντως, ο Guardian τονίζει πως ο Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο (του 1963) που στην ουσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Κρις Μπράιαντ, είχε διευκρινίσει απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών για το θέμα των Γλυπτών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή