Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Το τρένο δεν εκτροχιάστηκε»

Όλα όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό, η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
4'

«Στα αναμενόμενα πλαίσια» κινήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα όσα παρατήρησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Παρά τις προκλήσεις και τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το επεισόδιο στην Κάσο και οι διαχρονικές διαφορές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, η συνάντηση δεν επέφερε κάποια σημαντική ανατροπή ή απροσδόκητη εξέλιξη. Αντιθέτως, κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια, με έμφαση στην προσήλωση στο διάλογο. Έτσι, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συνοψιστεί εύστοχα στον τίτλο: “Το τρένο δεν εκτροχιάστηκε”».

Δεσποτόπουλος: Αδιάλλακτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ σχετικά το ψευδοκράτος στην Κύπρο. Ο διεθνολόγος εξήγησε πως «η Τουρκία, με την πάγια αναθεωρητική της πολιτική, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Οι δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την Κύπρο στον ΟΗΕ, όπου τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης του νησιού, υπογραμμίζουν τη σκληρή γραμμή της Άγκυρας. Η αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, ένα ζήτημα με καθοριστική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταδεικνύει την αδυναμία επίτευξης προόδου στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, η απουσία αναφοράς στις διαφορές που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ενισχύει την εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαφορετικές θέσεις και είμαστε μακριά από το να αγγίξουμε τα σημαντικά αυτά θέματα».

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, συμπλήρωσε πως «η αδιαλλαξία της Άγκυρας αποτελεί αναμφίβολα μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ισχυροποίησης των αναθεωρητικών της επιδιώξεων, ιδίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή ενισχύεται από την αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της περιοχής, την ενεργειακή κρίση, αλλά και το ιδιαίτερα περίπλοκο περιφερειακό πλαίσιο, με την ένταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει υψηλή.

»Αν και η συνάντηση δεν είχε, λοιπόν, τον χαρακτήρα μιας κρίσιμης διπλωματικής καμπής, η συνέχισή της και η απουσία ακραίων εντάσεων ή διπλωματικών "εκτροχιασμών" μπορεί να ερμηνευθεί θετικά. Η επανέναρξη και η τήρηση των διαύλων επικοινωνίας, έπειτα από μια περίοδο μεμονωμένων εντάσεων, είναι από μόνη της μια επιτυχία σε επίπεδο διπλωματικής διαχείρισης. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δήλωσαν την προσήλωσή τους στον διάλογο αποδεικνύει την κοινή τους αντίληψη ότι η διατήρηση της σταθερότητας είναι προς το συμφέρον και των δύο κρατών, ειδικά σε μια περίοδο που η περιφερειακή αστάθεια αυξάνεται».

Το μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα

Κλείνοντας ο διεθνολόγος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ένα από τα κύρια θετικά σημεία της συνάντησης ήταν επίσης η διαφαινόμενη διάθεση συνεργασίας της Τουρκίας στο μεταναστευτικό», είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε πως «με τις μεταναστευτικές ροές να αναμένεται να αυξηθούν λόγω της περιφερειακής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και της αυξανόμενης πίεσης στα ευρωπαϊκά σύνορα, η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας είναι κρίσιμη. Η Τουρκία, ως χώρα που φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, πιθανότατα θα ζητήσει εκ νέου οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και είναι σημαντικό η Αθήνα να διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε επανάληψη γεγονότων σαν αυτά του 2020 στον Έβρο».

Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

«Συμπερασματικά, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν οδήγησε σε δραματικές εξελίξεις, αφού οι αναθεωρητικές πολιτικές της Τουρκίας υφίστανται, ωστόσο, κατόρθωσε να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να ενισχύσει τη διάθεση συνεργασίας σε κρίσιμα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Παρά τις μεγάλες διαφωνίες στα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και του Κυπριακού, η αίσθηση σταθερότητας που αποπνέει η διατήρηση του διαλόγου είναι από μόνη της ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε ολοκληρώνοντας ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις