Ο Νίκος Δένδιας αποχαιρετά το πλήρωμα της Φρεγάτας «Σπέτσαι», πριν φύγει για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να επισκεφθεί την Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ», λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, όπου θα ενταχθεί στις δυνάμεις της Επιχειρήσεως ΑΣΠΙΔΕΣ.

Ο Νίκος Δένδιας αποχαιρετά το πλήρωμα της Φρεγάτας «Σπέτσαι», πριν φύγει για την Ερυθρά Θάλασσα
4'

Ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ.

Ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης απηύθυνε ομιλία προς τον Κυβερνήτη, τα στελέχη και το πλήρωμα της Φρεγάτας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Δεν θα σας πω κάτι που δεν ξέρετε ήδη, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ.

Οι ΑΣΠΙΔΕΣ για εμάς τους Έλληνες έχουν και μία επιπλέον χρησιμότητα, κρίσιμη εθνική χρησιμότητα. Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα. Πάλι δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί η Ελλάδα έχει απόλυτο συμφέρον στη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και μιας δυνατότητας να εφαρμοστεί αυτή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας από ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σήμερα εσείς, η φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ", αναλαμβάνετε το έργο που εκτελούσε μέχρι τώρα η φρεγάτα "ΨΑΡΑ". Και εδώ πρέπει να αναφερθώ στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο η φρεγάτα "ΨΑΡΑ" μετά την "ΥΔΡΑ", εκτέλεσε την αποστολή της.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο υπερηφάνειας για εμάς, ότι τα "ΨΑΡΑ" χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσω στη Βουλή των Ελλήνων συνολικά τον αντι-drone θόλο που θα δημιουργηθεί στην Πατρίδα μας. Το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι ένα σημαντικό τμήμα από αυτό. Άρα, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι μαζί σας και ελπίζω ότι θα προστατεύσει το πλοίο και τα πλοία που συνοδεύετε με την ίδια επιτυχία που το κατάφερε μέχρι τώρα.

Θέλω, επίσης, να σημειώσω το πόσο σημαντικό είναι για το Ναυτικό να εκπαιδεύονται τα πληρώματά μας και να έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνθήκες.

Όπως ξέρετε, η δυνατότητα άμυνας είναι για την Πατρίδα μας όχι μια επιλογή. Είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Είναι όρος για να υπάρχουμε, για να το πούμε καθαρά.

Βεβαίως, οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς. Είναι κι αυτός όρος για την εθνική μας επιβίωση.

Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντας μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα.

Αν θέλετε, ο ορίζοντάς μας ακόμα λόγω του μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η Υποσαχάρια Αφρική.

Η παρουσία σας λοιπόν εκεί, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.

Και, επίσης, όπως έκανα και με τους συναδέλφους σας τις δύο φορές που βρέθηκα στην ίδια θέση πριν από εσάς, δεν θα σας κρύψω αυτό που ήδη ξέρετε, ότι η Πατρίδα σας στέλνει σε μια περιοχή που υπάρχει κίνδυνος, σε μια ζώνη κινδύνου.

Όμως αυτό συναρτάται με το καθήκον απέναντι σε αυτήν την Πατρίδα.

Και όπως σας είπα και πριν, η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι συνθήκη για να επιβιώσει.

Οι σκέψεις μας, οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας, στις περιπολίες σας. Όπως και στις δύο άλλες φρεγάτες, θα έρθω να σας δω στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα ήθελα να σας ευχηθώ, καλή επιτυχία και καλή επιστροφή.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο, αν όλα πάνε καλά, με τη βοήθεια του Θεού θα είσαστε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα.

Και πάλι, να είστε καλά».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ», ο κ. Δένδιας δώρισε στον Κυβερνήτη το εικόνισμα του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου και ευχήθηκε προς το πλήρωμα καλή επιτυχία στην αποστολή του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή