«Αιγαίο ώρα μηδέν»: Το πρώτο αίμα, ο σκοτεινός ουρανός και πώς καταλήγουμε σε κατάσταση πολιορκίας

Ο Μίλτος Αντωνιάδης είναι ο συγγραφέας της επιτυχημένης μυθιστορηματικής τριλογίας «Αιγαίο ώρα μηδέν», με θέμα έναν ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο, τη στρατηγική του εξέλιξη, τις γεωπολιτικές μεταβολές, καθώς και τις κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις. Συζητήσαμε μαζί του, περισσότερα ρεαλιστικά παρά φαντασιακά, αυτό το ενδεχόμενο.
3'

«26 Ιουλίου 2029, χαράματα. Οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας είναι αντιπαραταγμένοι για άλλη μια φορά στο Αιγαίο, με αφορμή τη γεώτρηση από την Τουρκία σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο. Η απευθείας επικοινωνία Αθήνας-Άγκυρας έχει καταρρεύσει εδώ και ημέρες, ενώ οι ξένες δυνάμεις συστήνουν ως συνήθως αυτοσυγκράτηση. Αυτή τη φορά, όμως, ένα «ατύχημα» αλλάζει τα πάντα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις που ακολουθούν, δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Χρονικογράφημα κάποιου ιστορικού του (όχι μακρινού) μέλλοντος ή προϊόν μυθιστορηματικής φαντασίας;

Και οι δύο απαντήσεις, θα μπορούσαν μάλλον να είναι σωστές, ή μάλλον, εξίσου πιθανές, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η γεωπολιτική κατάσταση αλλά και όπως εκφράζονται, απροκάλυπτα, οι τουρκικές επιδιώξεις… Ίσως, δε, το 2029 να ακούγεται αρκετά μακρινό, για ένα τέτοιο σενάριο.

Γιατί για σενάριο πρόκειται, με δραματική πλοκή, που εκτυλίσσεται μεταξύ άλλων μέσα από την οπτική ηρώων στα διπλωματικά και πολεμικά συμβούλια, στα πιλοτήρια μαχητικών, στις γέφυρες πολεμικών πλοίων και στα ορύγματα των ακριτικών νησιών.

«Αιγαίο Ώρα Μηδέν», λοιπόν, όπως ονομάζεται η τριλογία του συγγραφέα Μίλτου Αντωνιάδη (Εκδόσεις Memento), η οποία έχει τύχει ευρείας αποδοχής όχι μόνο από το κοινό -που αναμένει με αγωνία το τρίτο και τελευταίο μέρος που θα κυκλοφορήσει πριν τα μέσα του νέου έτους- αλλά κι από ανώτατους στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές. Όπερ σημαίνει ότι ο συγγραφέας έχει «πιάσει» όχι μόνο το στίγμα της κατάστασης και τις λεπτές γεωπολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες, αλλά δύναται να «ξεδιπλώσει» ρεαλιστικά σενάρια, με ύφος πολεμικής ανταπόκρισης και την ακρίβεια μιας πραγματικής στρατηγικής ανάλυσης για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί, με λεπτομέρειες, ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Αυτά διαβάζουμε στο «Πρώτο Αίμα», για να ακολουθήσει το δεύτερο βιβλίο «Σκοτεινός Ουρανός», στο οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα μετά τις πρώτες συγκρούσεις, με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη. Σε όλα τα πεδία. Για να καταλήξουμε στον αδημοσίευτο ακόμα επίλογο αυτής της νέας περιπέτειας και «κεφαλαίου», φανταστικού εν προκειμένω, στην ταραχώδη επί χιλιετία ελληνοτουρκική σχέση, με τον ακόμα πιο δραματικό τίτλο, «Σε κατάσταση πολιορκίας».

Το Newsbomb.gr είχε μια συζήτηση με τον Μίλτο Αντωνιάδη, όχι τόσο με θέμα την εξιστόρηση της εξέλιξης και των λεπτομερειών σε επιχειρησιακό και γεωπολιτικό πεδίο όπως αναγράφονται στα βιβλία «Αιγαίο Ώρα Μηδέν» -άλλωστε δεν θέλουμε να κάνουμε… spoiler-, αλλά ως συνέχεια του πρόσφατου ρεπορτάζ μας με κάποιους καθ’ ύλην αρμόδιους, που μας ανέλυσαν την εκτίμησή τους για το τι μπορεί να συμβεί, στρατιωτικά, σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Μίλτος Αντωνιάδης, όπως διαφαίνεται άλλωστε από τα βιβλία, έχει πλήρη άποψη, την οποία ξεδιπλώνει στη συζήτησή μας, ακροβατώντας όχι τόσο μεταξύ του φανταστικού και του ρεαλιστικού, αλλά μεταξύ της ψύχραιμης γεωπολιτικής ανάλυσης και των πραγματικών πιθανοτήτων να χριστεί η τριλογία του από τον ιστορικό του μέλλοντος ως… «προφητική».

Κι όπως έγραψε στην κριτική του ένας έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης: «Χώρες ασταθείς, ήρωες τρωτοί, φιλόδοξοι αλλά και αβέβαιοι, με κάθε σκηνή να ξεχειλίζει από λεπτομέρεια, με φανερή την εξαντλητική έρευνα αυθεντικότητας. Κι όμως, ο συγγραφέας δεν χτίζει έναν “δικό του κόσμο”, αλλά υποχρεώνει την πραγματικότητα να απαντήσει στο ερώτημά του: Κι αν αύριο συμβούν αυτά

Δείτε τη συνέντευξη του Μίλτου Αντωνιάδη στο Newsbomb.gr:

Δείτε ακόμη:

Τι θα συνέβαινε σήμερα σε πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας και τι... «αύριο»; Τα SOS των ειδικών αναλυτών

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

«Μην μας κοιμίζει η καλή ατμόσφαιρα - Ο Ερντογάν κάνει τον καλό για να πάρει τα F-16»