Ερντογάν: Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο

Ηπιότεροι τόνοι από τον Τούρκο Πρόεδρο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά με μία δήλωση γεμάτη ασαφή μηνύματα - Στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα ο Χακάν Φιντάν
Associated Press
2'

Σε κάθε πτήση επιστροφής από το εξωτερικό στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερνοτγάν έχει καθιερώσει και μία αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την επιστροφή του από το Βελιγράδι ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις, αναφερόμενος σε «υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών», κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους, περιγράφοντας ως κλίμα κατανόησης αυτό που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Δεν παρέλειψε βέβαια να πει πως στο πλαίσιο μιας «περιεκτικής διαπραγμάτευσης, θα συζητηθούν όλα τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο» για να καταλήξει σε κάτι που πιθανόν μόνο ο ίδιος αντιλαμβάνεται, ότι η Τουρκία δεν επιβουλεύεται εδάφη, αλλά θα προστατεύσει τα δικαιώματά της μέχρι τέλους.

Το σχετικό απόσπασμα της δήλωσης του Τούρκου προέδρου:

«Μετά τις εκλογές του 2023, υπήρξε μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης.

«Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δώσαμε πολιτική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία και το υπουργείο Εξωτερικών μας προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ορίσουν τα προβλήματα, να περιγράψουν το περιεχόμενό τους και να βρουν συγκεκριμένες λύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί για μια συνταγή με την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο χώρες. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς ένα καλύτερο μέλλον σε αυτή τη βάση. Εμείς από την αρχή, προσεγγίζουμε τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο χωρών προσανατολισμένοι στη λύση. Λέμε: "Οι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν βούληση για λύση και να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα".

Ζητάμε ανέκαθεν τον καθορισμό των περιοχών δικαιοδοσίας του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ως χώρες της περιοχής, μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να μειώσουμε τους κινδύνους συγκρούσεων μόνο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη κανενός και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Σχετικές ειδήσεις