Ανίερες συμμαχίες Ερντογάν με Ράμα και Σολτς

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος ζητά καθαρό διάλογο με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, την ίδια ώρα αναπτύσσει ανίερες συμμαχίες με το Βερολίνο και τα Τίρανα που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
5'

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε προ ημερών με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα στο πλαίσιο των εγκαινίων του μεγαλύτερου τζαμιού στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ράμα κατά την συνάντησή τους, αποκάλυψε πως ο Ερντογάν θα «μας δώσει έναν σημαντικό αριθμό από drones-καμικάζι».

«Είναι ένα δώρο που έρχεται ως ένα ηχηρό μήνυμα από την Τουρκία, πως η Αλβανία είναι απρόσβλητη. Το ότι θα πάρουμε τα drones βέβαια δε σημαίνει ότι θα επιτεθούμε σε κάποιον» πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, που ήδη έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Αγκυρα, για την αγορά τουρκικών Bayraktar. Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο τη μονοήμερης επίσκεψης του Ερντογάν στα Τίρανα, για τα εγκαίνια τζαμιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο Ράμα υποστήριξε ανακοινώνοντας την δωρεά των drones αυτοκτονίας υποστήριξε ότι «είναι ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από την Τουρκία ότι η Αλβανία είναι απρόσβλητη», είπε ο Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του Ερντογάν. Μάλιστα, ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα drones ως «δώρο», κάτι που σημαίνει ότι θα δοθούν χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Το λεγόμενο drone καμικάζι είναι ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό που ταξιδεύει προς τον στόχο του πριν πέσει κατακόρυφα με ταχύτητα και εκραγεί κατά την πρόσκρουση.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό ή τον τύπο των drones. Ο Ράμα είπε επίσης ότι η απόκτηση απροσδιόριστου αριθμού τουρκικών drones καμικάζι δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν». Οι περισσότερες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τους γηρασμένους στρατούς τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Σε κάθε περίπτωση η ανταλλαγή εξοπλισμών και πολεμικού υλικού μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας δημιουργεί έντονη ανησυχία στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ο κ. Μπίχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για τη βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο, αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπίχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά τη διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών σιτηρών».

Και εδώ ακριβώς είναι η ταμπακιέρα της επίσκεψης. Αν οι Γερμανοί δώσουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στους Τούρκους είναι σαν να επικροτούν τον αναθεωρητισμό και τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα νησιά μας. Από τη μια ο Ερντογάν, επιθυμεί διακαώς να πετύχει ένα ισχυρό αεροπορικό ισοδύναμο στο Αιγαίο, μετά την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων υπέρ της Ελλάδος, κι από την άλλη η ανάγκη του Σολτς να φανεί ότι κάνει κάτι για το προσφυγικό, κάτω από την πίεση της Ακροδεξιάς που απειλεί με κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό του.

Στόχος του Σολτς είναι να πετύχει μια συμφωνία με τον Ερντογάν για απελάσεις-εξπρές, με ειδικές πτήσεις, παράτυπων μεταναστών από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Στόχος του Ερντογάν (εκτός από το να πετύχει μια καλή οικονομική συμφωνία και να πάρει περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που ήδη παίρνει από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό), είναι να πάρει το πολυπόθητο «πράσινο φως» από το Βερολίνο για την αγορά 24 μαχητικών Eurofighter Typhoon, αριθμός που, σε δεύτερη φάση, μπορεί να αυξηθεί σε σαράντα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα το Βερολίνο έχει παραδώσει στην Άγκυρα ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο Type 214TN και να συνεχίζει την κατασκευή άλλων πέντε παρόμοιων, να έχει πωλήσει 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους RIM-116 Rolling Airframe Missile και 28 τορπίλες DM-2A4 SeaHake, ενώ ενέκρινε την εξαγωγή υλικών για την αναβάθμιση των τουρκικών υποβρυχίων T-209, καθώς και υποσυστημάτων κινητήρων για πολεμικά πλοία.