Σενάρια πολέμου με εμπλοκή μας: Πυρηνική άσκηση με ελληνικά F-16!

Παλαιότερα η Ελλάδα συμμετείχε συνήθως με προσωπικό εδάφους ως παρατηρητές, αλλά ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η συμμετοχή της είναι και με μαχητικά
3'

Από τις αρχές της εβδομάδας τρία ελληνικά μαχητικά F-16 Viper μαζί με το ανάλογο τεχνικό προσωπικό υποστήριξης συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση «Steadfast Noon» έχοντας μετασταθεμεύσει στη Γερμανία.

Πρόκειται για ετήσια άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που σκοπό έχει την εκπαίδευση των δομών της σε τακτικές πυρηνικής κρούσης. Πιο συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση στις διαδικασίες μεταστάθμευσης των αεροσκαφών υψηλής ετοιμότητας (High Readiness) που μπορούν να αναλάβουν και πυρηνικές αποστολές σε επιλεγμένες βάσεις, καθώς και στις διαδικασίες υποστήριξης των επιχειρήσεων πυρηνικών όπλων με συμβατικά αεροσκάφη.

Θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και αποστολή των ελληνικών μαχητικών θα είναι η εκτέλεση σεναρίων snowcat (Support of Nuclear Operations with Conventional Air Tactics), δηλαδή η υποστήριξη πυρηνικών επιχειρήσεων με συμβατικές αεροπορικές τακτικές. Τα ελληνικά μαχητικά, δηλαδή, είτε θα συνοδεύουν τα μαχητικά που έχουν αναλάβει να πλήξουν τους στόχους με πυρηνικά είτε θα αναλάβουν τον ρόλο των... κόκκινων, δηλαδή των μαχητικών της αντίπαλης χώρας που θα προσπαθήσει να σταματήσει τα «πακέτα» των βομβαρδιστικών.

Παλαιότερα η Ελλάδα συμμετείχε συνήθως με προσωπικό εδάφους ως παρατηρητές, αλλά ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η συμμετοχή της είναι και με μαχητικά. Η πρώτη συμμετοχή με μαχητικά σε αυτή την άσκηση είναι το 2015 όταν τρία F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας είχαν πετάξει μέχρι τη Γερμανία για τους σκοπούς της άσκησης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανεβάσει αναμφίβολα το επίπεδο ετοιμότητας και τις σχετικές ανάγκες του στρατιωτικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ.
Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν πάνω από 60 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και μαχητικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ, αλλά δεν περιλαμβάνει «ενεργά» τακτικά πυρηνικά όπλα.

«Η πυρηνική αποτροπή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, συμπληρώνοντας ότι «η Steadfast Noon είναι μια σημαντική δοκιμή της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της Συμμαχίας και στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε κάθε αντίπαλο ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους».
2.000 στρατιώτες

Φέτος για την πραγματοποίηση της άσκησης Steadfast Noon έχουν κινητοποιηθεί 2.000 στρατιώτες σε οκτώ αεροπορικές βάσεις και διάφοροι τύποι αεροσκαφών, συνμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών με ικανότητα πυρηνικής κρούσης, βομβαρδιστικών, μαχητικών συνοδών, αεροσκαφών ανεφοδιασμού και αεροπλάνων ικανών για αναγνώριση και ηλεκτρονικό πόλεμο. Η φετινή άσκηση περιλαμβάνει πτήσεις κυρίως πάνω από τις χώρες υποδοχής Βέλγιο και Ολλανδία και στον εναέριο χώρο πάνω από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Ο προγραμματισμός για την άσκηση ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και φέτος συμμετέχουν με αεροσκάφη δεκατρείς χώρες της Συμμαχίας.

Φέτος το πρώτο συμμαχικό μαχητικό αεροσκάφος F-35A από την Ολλανδία δηλώθηκε έτοιμο να εκτελέσει πυρηνικούς ρόλους. Σύμφωνα με όσα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ παραμένουν σε έξι βάσεις σε πέντε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις και δεν φιλοξενούν πλέον όπλα των ΗΠΑ.

Τα τρέχοντα πυρηνικά αποθέματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απόρρητα, αλλά οι αναλυτές ασφαλείας εκτιμούν ότι διαθέτουν περίπου εκατό πυρηνικές βόμβες αποθηκευμένες στις έξι εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Πρόκειται για βόμβες βαρύτητας 161 οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για ρίψη από συμμαχικά βομβαρδιστικά ή μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»