Πολεμικό Μουσείο: Ξεναγηθήκαμε στις πτέρυγες με τα ανεκτίμητα κειμήλια του Έπους του 1940

Το πιο χρυσό κεφάλαιο της πρόσφατης στρατιωτικής μας ιστορίας, το Έπος του 1940, λαμβάνει περίοπτη θέση σε ειδικές πτέρυγες του Πολεμικού Μουσείου. Γνωρίστε τα σπουδαία ιστορικά κειμήλια και μάθετε την ιστορία, με τον φακό του Newsbomb.gr. 
Χάρης Γκίκας
3'

Το Πολεμικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1975, διαφυλάσσει και παρουσιάζει στους πολυάριθμους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους, σημαντικά κειμήλια της στρατιωτικής ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Από την εποχή του χαλκού και τις αρχαίες πολεμικές επιχειρήσεις, μέχρι τον πόλεμο της Κορέας, περίοπτη θέση κατέχουν οι πτέρυγες για το Έπος του 1940 και την Εθνική Αντίσταση.

28η Οκτωβρίου, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στη χώρα μας… «Αέραααα»… Αυτό ήταν το σύνθημα εφόδου και η αντεπίθεση που ενέπνευσε και γαλούχησε ολόκληρες γενιές, συμβολίζοντας τη σπουδαία ελληνική νίκη και το μεγάλο ΟΧΙ στον εισβολέα, που επιβουλεύτηκε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας.

Το μεγάλο ΟΧΙ που αναπτέρωσε τις ελπίδες του κατατρομαγμένου τότε κόσμου για τη ναζιστική απειλή, ότι μπορεί να υπάρξει αντίσταση και η ελευθερία να νικήσει τον δεσποτισμό. Ένα υπερήφανο ΟΧΙ, που συνεισέφερε τα μέγιστα στον συμμαχικό αγώνα κατά των Ναζί, προσφέροντας την πρώτη νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

Ήταν αυτό το ΌΧΙ που είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στο ιταλικό τελεσίγραφο, και μετουσιώθηκε στον «αέρα» ολόκληρου του ελληνικού λαού, που με το χαμόγελο στα χείλη πολέμησε στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου για να διώξει, όπως και έκανε, τον πανίσχυρο εισβολέα, που πίστευε ότι ήταν θέμα χρόνου να κάνει παρέλαση στην Αθήνα.

Παρά τη σπουδαία νίκη, ο στρατός μας δεν μπόρεσε να αντισταθεί και στη γερμανική εισβολή που ακολούθησε, ωστόσο το έπος στην Αλβανία, μαζί με τη Μάχη της Κρήτης και την ηρωική εθνική αντίσταση, κατέταξε τη χώρα μας στην πλευρά των υπερήφανων νικητών, και προσέφερε την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από την ιταλική κυριαρχία – όχι όμως κι αυτή της Βορείου Ηπείρου, λόγω του αδελφοκτόνου πολέμου που ακολούθησε.

Το Έπος του 1940 και τα σημαντικότερα γεγονότα που ακολούθησαν, με την Κατοχή και τη συνέχιση του αγώνα εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, μέχρι την απελευθέρωση, αποτυπώνονται με ιδιαίτερα δημιουργικό και ενδιαφέρον τρόπο στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο Πλωτάρχης (Π.Ν.) Ευτύχιος Μπολιεράκης , ιστορικός, ξενάγησε τον φακό του Newsbomb.gr στις πτέρυγες του μουσείου για το Έπος του 1940.

Ενδεικτικά, κάποια από τα εκθέματα

Το ξεκίνημα του αγώνα: Με το «χαμόγελο στα χείλη» οι φαντάροι μας μεταβαίνουν στο μέτωπο.

Σφοδρές μάχες, απέναντι στον εχθρό αλλά και στη φονική κακοκαιρία, στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, όπως αποτυπώνεται και από την τέχνη της εποχής.

Η προσφορά των γυναικών, στα μετόπισθεν του αγώνα, αλλά και συχνά κοντά στην πρώτη γραμμή.

Οι σφοδρές μάχες στα βουνά της Αλβανίας, όπως απεικονίζεται σε ένα επιβλητικό διόραμα. Ξεχωρίζει, ο τάφος ενός Ιταλού στρατιώτη.

Μερικά από τα όπλα του Ελληνικού Στρατού, ενώ κάποια αποκτήθηκαν ως λάφυρα από τους Ιταλούς που υποχωρούσαν.

Η προσφορά και τα επιτεύγματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολούθησαν η ένδοξη Μάχη των Οχυρών, και η Μάχη της Κρήτης.

Η Εθνική Αντίσταση απέναντι στον κατακτητή αποτέλεσε ακόμα μια χρυσή σελίδα στη στρατιωτική ιστορία του έθνους.

Ο Ιερός Λόχος συνέχισε να προσφέρει μέχρι την τελική συμμαχική νίκη, από τα πεδία της βόρειας Αφρικής.

Τα μαύρα χρόνια της Κατοχής...

Και η εξιλέωση της Απελευθέρωσης.

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Δείτε ακόμα: Ανοίγοντας το στρατιωτικό μπαούλο ενός Ήρωα του Υψώματος 731