Σταϊνμάιερ: Ο Γερμανός που έκανε τον… Κινέζο για τις επανορθώσεις

Παρά τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ε.Ε. ο Γερμανός πρόεδρος επέδειξε χθες κατά την επίσκεψή του τριπλή αφωνία κινούμενος βέβαια εντός ορίων της θεσμικού του ρόλου
Eurokinissi
4'

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απέφυγε να πει κάτι ουσιαστικό για την στάση της χώρας του έναντι του μεταναστευτικού, είπε «όχι» στις πολεμικές επανορθώσεις και στο κατοχικό δάνειο και δεν είπε απολύτως τίποτα για το γεγονός ότι η χώρα του συζητά με την Τουρκία για την αγορά μαχητικών Eurofighter.

Αν και στριμώχτηκε για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Γερμανός πρόεδρος παρέμεινε ψυχρός και απαθής, κάνοντας λίγο έως πολύ τον… κινέζο και παραπέμποντας σε νομικίστικες δικαιολογίες ότι το θέμα έχει κλείσει…
Η άποψή του ήταν βεβαίως γνωστή και αναμενόμενη. Τα ίδια υποστήριζε και η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία δεν επιθυμούσε να ακούει καθόλου αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, ο Σταϊνμάιερ τόνισε: «Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού. Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Πρακτικά ο Γερμανός πρόεδρος πιστεύει ότι με ένα μνημείο και μια συγγνώμη μπορεί να ξεπλύνει τις ναζιστικές θηριωδίες. Το όλο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν υπήρξε και πολωνική πρόταση: «Πέραν των διμερών συνομιλιών, θα πρέπει να διεξαχθεί και μια Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα διότι αφορά πολλές άλλες χώρες».

Γεγονός είναι ότι εκτός από την Ελλάδα και η Πολωνία διεκδικεί αδιάλειπτα πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία, οι οποίες, όπως διατείνονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά παραμένουν ενεργές στο ακέραιο. Από το Βερολίνο πριν δυο χρόνια ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Αρκάντιους Μουλάρτσικ, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής Διεθνούς Διάσκεψης με όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες για τις γερμανικές επανορθώσεις -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ είχε προκαλέσει έντονο επεισόδιο λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν η γερμανική κυβέρνηση να μην επιληφθεί του θέματος μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πρέπει να διεξαχθεί διάλογος διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν αρνητικές για τη γειτονία μας». Σύμφωνα με το dpa ήδη πριν από δύο εβδομάδες η Πολωνία απέστειλε επίσημη διπλωματική νότα σε 51 χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης κοινοποιώντας τις θέσεις της πάνω στο ζήτημα και «ζητώντας κατανόηση».

«Τίποτα κάτω από το χαλί» είχε τονίσει το 2022 ο Πολωνός υφυπουργός σχολιάζοντας την πάγια γερμανική θέση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έληξε με τη συμφωνία 2 συν 4 του 1990. Η Γερμανία ακολουθεί από τη δεκαετία του 1950 την πολιτική «της αποσιώπησης, της παραγραφής και της λήθης» αναφέρει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο «για ανθρώπους στην Πολωνία που μια ζωή αναζητούσαν δικαιοσύνη και δεν τη βρήκαν» την ώρα που καταβάλλονται στη Γερμανία συντάξεις «σε πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ και μέλη των SS».

Η Πολωνία μάλιστα είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής Διεθνούς Διάσκεψης με όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες για τις γερμανικές επανορθώσεις -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έκτοτε βεβαίως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα επί του θέματος. Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες, που διαπράχθηκαν εναντίον της πατρίδας μας, παραμένει ανοικτό και εκκρεμές ως σήμερα. Αποτελεί ζωντανή και δίκαιη ιστορική αξίωση της πατρίδας μας, που η ελληνική πολιτεία οφείλει να εγείρει και να διεκδικεί σε κάθε ευκαιρία πολιτικού διαλόγου με τη Γερμανία. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να ξεχαστεί.