Κάσος, «επεισόδιο δεύτερο»: Το ιταλικό ερευνητικό επιστρέφει στο Αιγαίο

Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Jevoli Relume» συνεχίζει τις έρευνες για το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο

Κάσος, «επεισόδιο δεύτερο»: Το ιταλικό ερευνητικό επιστρέφει στο Αιγαίο
AP.
2'

Τις έρευνες στο πεδίο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου επανεκκινεί έως το τέλος Νοεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, το ιταλικό πλοίο «Jevoli Relume» πιάνοντας το νήμα αυτής της νέας ερευνητικής φάσης από την Ελλάδα (Κρήτη - νοτίως της Κάσου - νοτίως της Καρπάθου) για να συνεχίσει ακολούθως και σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τα «Τα Νέα» εντός των ημερών μένει να ανακοινωθεί η χάραξη που θα ακολουθήσει το ερευνητικό σκάφος καθώς και η ακριβής ημερομηνία έναρξης των ερευνών του, για το ευρωπαϊκό έργο που προχωρά κανονικά έπειτα και από την πολιτική δέσμευση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη, η οποία βοήθησε να ξεπεραστούν τεχνο- κρατικά εμπόδια που προέκυψαν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα Αθήνας - Λευκωσίας και εφόσον δεν υπάρξουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα το εμποδίσουν (όπως συνέβη με την παρεμπόδιση των ερευνών από την Άγκυρα τον Ιούλιο μέσω τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στο σημείο), το έργο σχεδιάζεται να ξεκινήσει με την πόντιση του καλωδίου το 2026 και να έχει ολοκληρωθεί το 2029.

Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου – του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ – με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκισή της. Η προβλεπόμενη διασύνδεση και με το Ισραήλ, εξάλλου, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επισημαίνει προς τον ομόλογό του πως δεν είναι δυνατόν να εμποδίζονται αυτές οι έρευνες που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Οι ίδιες πληροφορίες από «Τα Νέα» αναφέρουν ότι οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να μελετήσουν το θέμα το επόμενο διάστημα προκειμένου να διερευνήσουν ανα- λυτικά τρόπους που θα αποτρέπουν τέτοιου είδους επεισόδια, όπως αυτό του Ιουλίου στην Κάσο. Επ' αυτού, μάλιστα, αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος ο νέος μηχανισμός για την πρόληψη εντάσεων στον οποίο συμφώνησαν Γεραπετρίτης και Φιντάν να εγκαθιδρύσουν προσεχώς στα δύο υπουργεία Εξωτερικών.

Για το θέμα αυτό οι δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω στην επόμενη συνάντηση που έχουν προαναγγείλει ότι θα έχουν προ του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (το οποίο τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου ή εντός του Φεβρουαρίου), η οποία ίσως κλειδώσει για τις αρχές Δεκεμβρίου, είτε στην σύνοδο του ΝΑΤΟ (3-4/12), είτε στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Μάλτα (4-6/12).

462544064_1616252432318818_2584441941757030409_n.jpg

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
10:47ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα SOS του ΔΕΗ Christmas Factory