ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR
Γλυπτά Παρθενώνα: «Στο δρόμο για την επανένωση», αποκαλύπτει ο Ιωάννης Χουντής - Με ποιο αντάλλαγμα
Αν και οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η προοπτική μιας συμφωνίας φέρνει αισιοδοξία
Η συζήτηση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα αναζωπυρώνεται, με ολοένα και περισσότερες φωνές να υποστηρίζουν ότι έχει φτάσει η στιγμή να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, διεκδικεί την επανένωση των Γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το ζήτημα ίσως μπαίνει σε νέα τροχιά.
Ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, σύμβουλος Πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι, αν και δεν βρισκόμαστε ακόμη στην τελική ευθεία για επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, υπάρχει θετική προοπτική για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι τόνισε ότι η ορολογία έχει σημασία, πρόκειται για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή. «Αυτή η προσέγγιση έχει δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, η επανένωση πιθανότατα δεν θα είναι μόνιμη. Υπάρχει το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών για διάστημα 15 έως 30 ετών, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Δεύτερον, μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση από τη Βρετανία ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά», είπε αρχικά στο Newsbomb.gr.
Μια επώδυνη διαδικασία.
Η απομάκρυνση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο και η επιστροφή τους στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως σημειώνει ο κ. Χουντής ντε Φάμπρι, «θα είναι μια επώδυνη διαδικασία και για τις δύο πλευρές. Για την Ελλάδα, πρόκειται για μια διαχρονική επιδίωξη με ισχυρό συμβολισμό. Από την άλλη, για το Βρετανικό Μουσείο, η αποχώρηση των Γλυπτών θα αποτελέσει σημαντική απώλεια για τη συλλογή του».
Στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, «ίσως προταθεί ως αντάλλαγμα η παραχώρηση αρχαιοτήτων από την ελληνική συλλογή, που θα εκτίθενται στη θέση των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», σημείωσε.
«Κοντά» σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Μια συμφωνία που θα μπορούσε να «φέρει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «κοντά», δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας. Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη είπε ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων - γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα - που εκλάπησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Η είδηση έρχεται την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ συναντήθηκαν για συνομιλίες στην Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα Τρίτη, αν και εκ της βρετανικής πρωθυπουργίας αναφέρθηκε ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Τα γλυπτά δεν συζητήθηκαν στην έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι έχουν προχωρήσει πρόσφατα οι συνομιλίες για μια συμφωνία που θα μεταφέρει τα γλυπτά στην Αθήνα.
Η Ειρήνη Σταματούδη είναι καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν είναι σίγουρη αν η συμφωνία αυτή είναι «αρκετά κοντά».
Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει η γκαλερί που θα έμενε κενή σε περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών. Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», είπε η καθηγήτρια Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».
Η καθηγήτρια είπε ακόμη στο BBC ότι η εξασφάλιση της επιστροφής είναι κάτι για το οποίο «όλοι οι Έλληνες είναι παθιασμένοι», καθώς οι αρχαιότητες θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της χώρας.