Οι κινήσεις της Ελλάδας στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής: Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης

Τα προσεγμένα και στοχευμένα γεωπολιτικά βήματα της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή - Την Τετάρτη η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου - Το περιεχόμενο της ατζέντας - Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι κινήσεις της Ελλάδας στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής: Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου 2024

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
2'

Μεθοδευμένες και στοχευμένες είναι οι κινήσεις του πρωθυπουργού εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αύριο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Κάιρο για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στη σκιά της υπογραφής συμφωνίας για ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να βρεθούν οι κινήσεις της Άγκυρας που διεκδικεί διευρυμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή, τα ενεργειακά και το μεταναστευτικό.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας - τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συντονίζονται στο ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας που θα λάβει χώρα στο Ριάντ στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Η Αθήνα ποντάρει πολλά στην πανίσχυρη οικονομικά χώρα, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει επιρροή στην Τουρκία και διεκδικεί ηγετικό ρόλο έναντι της Τουρκίας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Με τις εν λόγω ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή