Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Οι ευθύνες και οι προκλήσεις
Η Ελλάδα εξασφάλισε τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με θητεία για την περίοδο 2025-2026. Η εκλογή αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2024, αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς διπλωματικής προσπάθειας, ενισχύοντας το διεθνές κύρος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους από τα 188 κράτη-μέλη, επιτυγχάνοντας μια εντυπωσιακή αποδοχή.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία θεωρείται σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες και να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο σε παγκόσμια ζητήματα.
Ωστόσο, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει είναι μεγάλες, καθώς το Συμβούλιο καλείται να διαχειριστεί φλέγοντα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, τόνισε ότι η εκλογή της Ελλάδας είναι ήδη μια σημαντική επιτυχία, αλλά προειδοποίησε για τις δυσκολίες που έρχονται:
«Η εκλογή της Ελλάδας ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας. Ωστόσο, η διπλωματική αναβάθμιση που συνεπάγεται η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα δοκιμάζεται καθημερινά. Τα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σύνθετα και διχάζουν τη διεθνή κοινότητα. Από τη Γάζα έως την Ουκρανία, θα πρέπει να διαμορφώσουμε σαφείς θέσεις, χωρίς να απομονώσουμε τη χώρα μας».
Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κώστας Υφαντής σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως η συμμετοχή στο Συμβούλιο μπορεί να αξιοποιηθεί για να κερδηθούν πόντοι σε βάρος της Τουρκίας. Αντίθετα, όπως επισήμανε: «Η προσδοκία ότι η Ελλάδα μπορεί να "εξαργυρώσει" τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας εις βάρος της Τουρκίας είναι ουτοπική. Αν τέτοια θέματα φτάσουν στο Συμβούλιο, όπως το ζήτημα της Συρίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων».