«Η Τουρκία κινδυνεύει να διαμελιστεί»!
Η επιστολή προκαλεί ανατριχίλα αφού καλεί τον Υπουργό να αναλάβει δράση ώστε να συντριβεί το PKK που έχει «καταλάβει» περιοχές εντός της τουρκικής επικράτειας την ίδια ώρα που το ηθικό του τουρκικού στρατού από την συνεχιζόμενη δράση των κουρδικού εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος, βρίσκεται στο ναδίρ. Ενδεικτικά, αναφέρει το γεγονός ότι στην κοιλάδα Ζαμάν στην Ανατολική Τουρκία, το PKK έχει εγκαθιδρύσει ένα στρατιωτικό και πολιτικό καθεστώς με αποτέλεσμα να σχεδιάζει την εξάπλωση του σε άλλες περιοχές «στις οποίες δεν θα μπορούν να εισέλθουν δυνάμεις του κράτους».
Ο κίνδυνος διαμελισμού της Τουρκίας που διαπιστώνει ο επιστολογράφος - ακαδημαϊκός και καθηγητής σε σχολές Ασφαλείας της Τουρκίας, Ουμίτ Οζντάγ, φαίνεται από το γεγονός ότι καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο σε θέματα τρομοκρατίας κ. Ιδρίς Ναΐμ Σαχίν να διατάξει την εισβολή τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ όπου βρίσκονται τα «στρατόπεδα εκπαίδευσης των ανταρτών του PKK».
Την ίδια ώρα, ο επιστολογράφος τονίζει ότι το ηθικό του τουρκικού στρατού βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτι που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αντίδραση της Τουρκίας καλώντας τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών αρχικά να αλλάξει την άπειρη τοπική ηγεσία και με μια κίνηση εντυπωσιασμού να μεταβεί ο ίδιος στην επίμαχη περιοχή ώστε να δοθεί απάντηση σε «εκείνους, τους αχρείους», όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους.
Στην επιστολή που δημοσίευσε η εφημερίδα «Δημοκρατία» με την υπογραφή του Σάββα Καλεντερίδη, παρατηρούμε ότι σε πολλά σημεία τα μέλη του PKK αποκαλούνται «τρομοκράτες» δείχνοντας ακόμη μία φορά το φασιστικό πείσμα του τουρκικού κατεστημένου να συνεχίζει να αποκαλεί και να χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό» ένα απελευθερωτικό κίνημα.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της επιστολής:
«Αξιότιμε κ. Σαχίν
Το σχέδιο του ΡΚΚ να ανακηρύξει τον νομό Χακκιάρι απελευθερωμένη περιοχή προχωρεί με όλη του την ταχύτητα από το 2009 και εντεύθεν. Η τρομοκρατική οργάνωση, στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, έχει εγκαταστήσει «δυαδικό σύστημα εξουσίας» στην πόλη, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο (σ.τ.μ. παράλληλα με το κρατικό λειτουργεί και το σύστημα εξουσίας της οργάνωσης). Σε αυτή τη φάση η τρομοκρατική οργάνωση μέσω των επιθετικών ενεργειών που κάνει στην περιοχή του Σεμντίνλι, έχει αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής, έχοντας ως στόχο να εγκαταστήσει και στρατιωτική εξουσία στην περιοχή του νομού Χακκιάρι. Με τον τρόπο αυτό, πέραν της Κοιλάδας Καζάν, θα δημιουργήσει και άλλες περιοχές στις οποίες δεν θα μπορούν να εισέλθουν οι δυνάμεις του κράτους. Έτσι, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος στης στρατηγικής ισορροπίας, στα πλαίσια του Μαοϊκού δόγματος μακροχρόνιου λαϊκού πολέμου που έχει υιοθετήσει η οργάνωση. Μετά από αυτή τη φάση, το ΡΚΚ θα οδηγήσει τις εξελίξεις στη φάση της στρατηγικής επίθεσης, η οποία θα ολοκληρωθεί με την απελευθέρωση της περιοχής του νομού Χακκιάρι. Αυτό είναι το σχέδιο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα διευκολύνουν το ΡΚΚ στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Στη συνέχεια ο κ. Οζντάγ κάνει λόγο για φιλικές σχέσεις του PKK με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής τονίζοντας ότι η αναταραχή που επικρατεί στην περιοχή ιδιαίτερα χάρη στον εμφύλιο της Συρίας, ανοίγει πρόσφορο έδαφος για να δράσουν οι «τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί, κατά του τουρκικού κράτους
«Τα σχέδια που έχει κάνει το ΡΚΚ για το Χακκιάρι και για την Τουρκία, διευκολύνονται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στη φάση αυτή έχουν συγκροτηθεί δυο μέτωπα στην περιοχή. Το ένα είναι το μέτωπο Τουρκίας-Σ. Αραβίας-Κατάρ-Ισραήλ-Μπαρζανί και το άλλο είναι το μέτωπο Συρίας-Ιράκ-Ιράν-Χιζμπουλαχ. Το γεγονός ότι το ΡΚΚ έχει φίλους και τα δυο μέτωπα, διευρύνει το πεδίο και τις δυνατότητες ελιγμών και δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας επεκτείνεται με ταχύτητα στο Λίβανο και το Ιράκ, με κίνδυνο να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο. Αυτός ο περιφερειακός εμφύλιος πόλεμος θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για να αποκτήσουν δυνατότητες επιρροής σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και η Αλ Κάιντα. Οι δυο χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο, είναι η Τουρκία και η Ιορδανία.»
Ο κ. Οζντάγ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να επιβάλει ουσιαστικά ένα στρατιωτικό καθεστώς στο Χακκιάρι, ίσως και παρακρατικών –διότι η φράση «κρατικών στελεχών επιδέχεται διάφορες ερμηνείες- αφού καταλογίζει απειρία και ατολμία στις αρχές της πόλης
«Είναι επιβεβλημένο να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν μια σειρά μέτρων, αρχής γενομένης από το Χακκιάρι, για να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιδράσεις που είναι δυνατόν να έχει αυτός ο περιφερειακός εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία. Η μέχρι τώρα στάση της Τουρκικής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση του θέματος, με τη συγκεκριμένη αντίληψη και προσωπικό, είναι αδύνατον να πετύχει κάποια θετικά αποτελέσματα στο Χακκιάρι. Ο νομάρχης του Χακκιάρι και οι έπαρχοι του Σεμντίνλι και της Τσουκούρτζα, δεν έχουν τις δυνατότητες και την εμπειρία να βάλουν τα στήθη τους μπροστά και να αντιμετωπίσουν τις μάχες που γίνονται και θα γίνουν στην περιοχή τους. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει, είναι η τοποθέτηση έμπειρων υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών στην περιοχή το ταχύτερο δυνατόν. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ενισχυθούν με πιο έμπειρους υψηλόβαθμους αξιωματικούς οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των εν λόγω Επαρχιών. Είναι υποχρεωτική ειδικά η ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών στην εν λόγω περιοχή.
Στη συνέχεια, ο πολεμοχαρής κ. Οζντάγ καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει στρατιωτική δράση και να εισβάλλει στο Βόρειο Ιράκ για να καταστρέψει τα στρατόπεδα του PKK που βρίσκονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Σε ένα παραλήρημα κινδυνολογίας, αναφέρει ότι η επιτυχία και η συνοχή της Τουρκίας εξαρτάται από την «είσοδο και παραμονή του τουρκικού κράτους σε αυτήν την περιοχή»
«Η επιτυχία του μαοϊκού λαϊκού πολέμου που διεξάγει το ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού έθνους, εξαρτάται από την ενότητα και την επικοινωνία του «μετώπου και των μετόπισθεν». Αν δεν υφίσταται περιοχή μετόπισθεν, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ, δεν έχουν καμία τύχη. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον το ΡΚΚ είναι σε θέση σήμερα να διεξάγει επιχειρήσεις, να εμφανίζει επιτυχίες στο Χακκιάρι και να κλιμακώνει συνεχώς τη δράση και τις επιχειρήσεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι τα στρατόπεδα Χαφτάνιν-Μετίνα-Ζαπ-Αβασίν-Μπασιάν-Χακούρκ (Haftanin-Metina-Zap-Avasin-Basyan-Hakurk), που διατηρεί στην περιοχή μετόπισθεν, σε απόσταση 5-25 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στο εσωτερικό του Νοτίου Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ). Το να καταδικάζουμε τον τουρκικό στρατό να πολεμά εναντίον του ΡΚΚ, χωρίς να έχουμε καταλάβει τις περιοχές αυτών των στρατοπέδων, είναι κάτι που δεν θα μας το συγχωρέσει η Ιστορία, το Έθνος, ούτε κι ο Θεός. Η επιτυχία του αγώνα που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας στο Χακκιάρι, εξαρτάται από την είσοδο και παραμονή του τουρκικού στρατού στην ανωτέρω περιοχή».
Τέλος, ο κύριος Οζντάγ καλεί τον ίδιο τον Υπουργό να συντελέσει στην ανόρθωση του καταρρακωμένου ηθικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισκεπτόμενος ο ίδιος την επίμεχη περιοχή. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο κ Σαχίν επισκέφτηκε πρόσφατα το Χακκιάρι και λιθοβολήθηκε από τον κόσμο με αποτέλεσμα να τον φυγαδεύσουν οι δυνάμεις ασφαλείας.
«Επειδή είστε υπουργός υπεύθυνος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που πρέπει να είστε στην πρώτη γραμμή, δεν αρκεί η παρουσία σας μόνο στο Χακκιάρι**. Θα πρέπει να επισκεφθείτε και το Σεμντίνλι, την Γιουκσέκοβα, την Τσουκούρτζα, τις δυνάμεις μας που είναι εγκατεστημένες στα σύνορα, στο Σημείο Μηδέν. Θα πρέπει να περάσετε ένα μερόνυχτο στην Κοιλάδα Καζάν, ακόμα και να μεταφέρετε το επιτελείο σας στο Χακκιάρι, να βάλετε το σώμα σας μπροστά από τα στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας όταν αυτά δέχονται επιθέσεις, όταν δέχονται ψυχολογικό πόλεμο. Και πρέπει να τα κάνετε όλα αυτά για να αναστηλώσετε και να ενισχύσετε το ηθικό του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας, δίνοντας έτσι την απάντηση που πρέπει σε «εκείνους, τους αχρείους». Ο Αλλάχ να είναι βοηθός σας σε κάθε βήμα που κάνετε για τη διασφάλιση της ενότητας του έθνους και του κράτους μας»
Διαβάστε επίσης:
Φόβοι Ερντογάν για τη σταθερότητα στην Τουρκία
PKK: Αρνήθηκε κάθε σχέση με την βομβιστική επίθεση στο Γκαζιάντεπ