Κοιτάσματα και αγωγοί στο επίκεντρο των ομιλιών στο ενεργειακό φόρουμ
Υπέρ της διαμετακόμισης του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το Ισραήλ μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εκεί στην ευρωπαϊκή αγορά, τάχθηκε ο κ. Μάθιου Μπράιζα, διευθυντής του διεθνούς κέντρου αμυντικών μελετών και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαιτζάν, μιλώντας σήμερα στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Υποστήριξε, ότι η επιλογή αυτή είναι πιο οικονομική σε σχέση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Ο ίδιος, εκτίμησε, ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαιτζάν αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλίνουν υπέρ του αγωγού «Ναμπούκο» για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Τόνισε ωστόσο, ότι η τελική απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, ενώ παραδέχθηκε, ότι ο αγωγός TAP, τον οποίο υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί φθηνότερη επιλογή αλλά ο Ναμπούκο προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερες χώρες.
Υπενθυμίζεται δε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου υπεγράφη στην Αθήνα διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την υποστήριξη κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Η ΕΕ κρατά ίσες αποστάσεις από τα δύο προγράμματα, απάντησε άμεσα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου. Όπως είπε, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ενώ επεσήμανε, ότι θα υλοποιηθεί ο αγωγός που θα δώσει την αμεσότερη και ρεαλιστικότερη λύση και αυτή «νομίζω ότι θα είναι ο ΤΑΡ».
«Η ΕΕ είναι ουδέτερη», σημείωσε από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης της Ιταλίας, Gilberto Dialuce. Ίσως, είπε, τα πράγματα παλαιότερα να ήταν διαφορετικά αλλά τώρα η Κομισιόν είναι ουδέτερη. Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο επίσης για στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη διαμετακόμιση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ, τονίζοντας, ότι τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο μεταφοράς θα λάβουν οι δύο χώρες - παραγωγοί.
Σημείωσε ωστόσο, ότι η κατασκευή νέας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα καθώς και η προοπτική κατασκευής ενός ακόμη σταθμού ΥΦΑ στην Ελλάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να μη γίνει μόνο χώρα διαμεταφοράς αλλά και περιφερειακός κόμβος εμπορίου για το φυσικό αέριο. Αναφορικά εξάλλου με τις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο υφυπουργός τόνισε, ότι θα χρειαστεί λίγο ακόμη χρονικό διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί η τεχνική και εμπορική δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια.
Ο αντιπρόεδρος της ΒΡ κ. John Baldwin αρμόδιος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ παρουσίασε τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω Γεωργίας, Τουρκίας και του αγωγού που τελικά θα επιλεγεί, προς την ΕΕ. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προχωρήσουν σε κοινό ενεργειακό δόγμα με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επεσήμανε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης. Σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα έκανε λόγο για σοβαρότατες ενδείξεις για οικονομικά ελκυστικά κοιτάσματα αλλά στο ερώτημα τι ακριβώς υπάρχει η απάντηση αυτή τη στιγμή είναι ότι κανείς δεν ξέρει, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Πάντως τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όπως είπε εκτιμώνται σε βάθος 30ετίας σε 150 δις. ευρώ και επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης γενεών με χρηματοδότηση από τα έσοδα αυτά.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Arye Mekel επεσήμανε, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια αν και, όπως είπε, χάθηκε πολύς χρόνος. Στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και την τουριστική συνεργασία, ενώ για την ενέργεια είπε, ότι το Ισραήλ θέλει να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγού η σε υγροποιημένη μορφή.
Η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματισθεί το Μάρτιο θα λάβει όπως είπε τις αποφάσεις. Η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ πρόσθεσε μπορούν να εξελιχθούν σε περιφερειακή δύναμη που θα κατευθύνει τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή, ενώ τόνισε, ότι Ισραηλινές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για έρευνες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα. Ανέφερε εξάλλου, ότι το κόστος κατασκευής του αγωγού προς την Ελλάδα που αναφέρεται ως μειονέκτημα για τη λύση αυτή, μπορεί να καλυφθεί εν μέρει από την ΕΕ, καθώς ο αγωγός θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ως πλέον ρεαλιστική λύση για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ παρουσίασε παρ' όλα αυτά την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας και ο κ. Hugh Pope, στέλεχος του κέντρου Διεθνών Κρίσεων με έδρα την Τουρκία. Προϋπόθεση ωστόσο για κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι η λύση του Κυπριακού, που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. Ο ίδιος παρουσίασε τις διαφορές Τουρκίας και Κύπρου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος αναφέρθηκε τέλος στο ενδεχόμενο να ανοίξει εφέτος ο δρόμος για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν στην ΕΕ. Εκτίμησε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα στη χρονιά, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.