Στην Αθήνα ο Ρασμούσεν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν...
2'

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου.

Η Σύνοδος θεωρείται ιδιαίτερη σημαντική, καθώς αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, ενώ τα κράτη-μέλη θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τη νέα δομή Διοίκησης, τη μεταρρύθμιση των δομών της Συμμαχίας, τις λεγόμενες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, το ζητημα της Αντιπυραυλικής προστασίας, καθώς και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την ΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Δημήτρη Δρούτσα, ο κ. Ρασμούσεν τόνισε ότι αποσκοπεί στον «εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας, ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας» ενώ, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Λισαβόνα θα ανακοινωθεί η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Αφγανιστάν από το 2011. Ο υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ελλάδας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επιβεβαίωση του δεσμού της συλλογικής άμυνας και τη διατήρηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων. «Υποστηρίζουμε τη σταθερή συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και προσβλέπουμε στην πραγματοποίηση του Συμβουλίου Κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Λισαβόνα. Μια βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας οφείλει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία και ιδιαίτερη προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει γίνει μέσα απο την διαδικασία της Κέρκυρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δύο άνδρες, μεταξύ άλλων συζήτησαν τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ και επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει πλήρης συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα η ΕΕ, δεν μπόρεσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για να συνεργασθεί η Τουρκία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό άμυνας και ούτε μπόρεσε να συνάψει με την Τουρκία συμφωνία ασφαλείας. Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν έχει ακριβώς αποδεχθεί ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη-μέλη», διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, παρότρυνε την ΕΕ να προχωρήσει σε Σύμφωνο με την Τουρκία και να παραδεχθεί ότι η συνεργασία ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνεται και με τα 27 κράτη –μέλη.

Πηγή: newscode.gr