Αυτά θα πει ο Σαμαράς στον Ερντογάν για ΑΟΖ, ιμάμηδες και Ελληνισμό

Ποιες είναι θέσεις θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός και πώς ερμηνεύεται η παρουσία του κ. Δημήτρη Σταμάτη στο επιτελείο του
5'

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Ειρηνική επίλυση των οποιοδήποτε διαφορών εντοπίζει το τουρκικό πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο και σαφή διάθεση συνεργασίας με ίσους και αξιοπρεπείς όρους θα ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με αυτές τις προθέσεις προσέρχεται στις εργασίες του δευτέρου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει μελετήσει λεπτομερώς όλο το πλέγμα των ζητημάτων που έχουν ενσκήψει εσχάτως με τη γειτονική χώρα καθώς και το αναθεωρητικό περιεχόμενο σημείων της ρητορικής που διατυπώνεται από παραδοσιακούς εκφραστές του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας.

Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να απαντήσει μειλίχια και με επιχειρήματα σε όποιο θέμα θίξει ο κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με μοναδικό γνώμονα τη συνεργασία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Παρά την κρίση, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναλόγως η Τουρκία στην παρευξείνια ζώνη και στην Εγγύς Ανατολή. Η συνεργασία των δύο μερών αποσκοπεί στη διατήρηση της σταθερότητας» επισημαίνει διπλωματικός παράγοντας που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή.

Σ’ αυτή τη λογική αναμένεται να κινηθεί και ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα επιδεικνύει καλή διάθεση για τη συνεργασία και τη δημιουργία συνεργειών με την Άγκυρα ακόμα και στο ΝΑΤΟ αλλά δεν δέχεται ουδεμιά αιχμή σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Οι διαθέσεις της κυβέρνησης έγιναν μάλιστα γνωστές στην τουρκική πλευρά εγκαίρως με την κατάθεση της ρηματικής διακοινώσεως στον ΟΗΕ πριν από λίγες ημέρες.

Τα θέματα ατζέντας

Πριν μάλιστα καταθέσει τη διακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μια πρωτοφανή κίνηση δεοντολογίας από την ελληνική πλευρά έγινε η ανάλογη ενημέρωση. Σ’ αυτήν την αντίληψη (που ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή) εντάσσεται και η αλλαγή στάσεως από το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικώς με τον καθορισμό της ΑΟΖ, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις κάποιων συμβούλων. Όπως επισήμαινε μάλιστα διπλωματική πηγή, δεν είναι τυχαία η παρουσία του κ. Δημήτρη Σταμάτη στο επιτελείο του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά στα θέματα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας και της εκλογής ιμάμηδων, όπως αποκαλύψαμε χθες βράδυ, ο κ. Σαμαράς έχει ενημερωθεί ενδελεχώς και έχει τις ανάλογες απαντήσεις.

Αν ο κ. Ερντογάν ανοίξει συζήτηση για την επιλογή ιμάμηδων και μουφτήδων στη Θράκη, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει για τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τις οποίες επιχειρείται να ανακοπεί η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου σε εσωτερικές υποθέσεις. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής με μεικτή σύνθεση (σ.σ. θα αποτελείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους) για την επιλογή των ιμάμηδων.

Τέμενος και μουσουλμανικό νεκροταφείο

Σχετικώς με το τζαμί και το μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τα οποία δείχνει έντονο ενδιαφέρον ο Τούρκος πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει ότι αφ’ ενός δρομολογείται η κατασκευή τεμένους στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Το θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου βρίσκεται υπό εξέταση αν και θα επισημανθεί η λειτουργία ειδικής πτέρυγας αλλοδόξων στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου έχει χωροθετηθεί ειδικός χώρος για τους μουσουλμάνους. Επίσης, θα επισημανθεί η ύψιστη ασφάλεια και προστασία των ελληνικών Αρχών στο Οθωμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο που υπάρχει στην Παλιά Κοκκινιά σε έκταση 2,7 στρεμμάτων από το 1890. Παραχωρήθηκε από τη βασίλισσα Όλγα προς το τουρκικό κράτος κι εκεί έχουν ταφεί όσοι αιχμάλωτοι πέθαναν στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ η τελευταία ταφή έγινε εκεί το 1951.

Με αυτά τα επιχειρήματα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του να επιβεβαιώσει τη δέσμευση που διετύπωσε έναντι της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελας Μέρκελ ώστε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.

Θα επισημάνει, μάλιστα, ότι το ελληνικό στοιχείο στην Πόλη εμφανίζεται πλέον ενισχυμένο για πρώτη φορά μετά το 1955, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον δίαυλο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Για το Κυπριακό, οι θέσεις των Αθηνών είναι δεδομένες και απαράλλακτες αν και δεν αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση λόγω της πρόσφατης εκλογής του κ. Νίκου Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο της Μεγαλονήσου. Και οι δύο πλευρές περιμένουν τις πρώτες εξαγγελίες της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και επαφές με εκπροσώπους των Ρωμιών. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο κ. Σαμαράς στο πρώτο ταξίδι που κάνει στην Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θα επισκεφθεί ιδρύματα σίτισης και αρωγής μελών της ελληνικής μειονότητας -όπως το γηροκομείο στο Μπαλουκλί- σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση νοιάζεται για τους τελευταίους θεματοφύλακες της βυζαντινής κληρονομιάς. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Διαβάστε επίσης: