Το «Κίνημα του Ναυτικού» την βραδιά της Ανάστασης
Η συγκλονιστική σκηνή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο μαζί με το "Χριστός Ανέστη", ξύπνησε μνήμες ηρωισμού και αντίστασης.
Όπως είναι γνωστό κατά την Αναστάσιμη δοξολογία στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου παραβρέθηκε η εκκλησιαστική ηγεσία και εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος, το άγημα των Στρατιωτικών Σχολών που ήταν εκεί άρχισε να ψέλνει τον Εθνικό Ύμνο, την ίδια στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος άρχισε να ψέλνει το «Χριστός Ανέστη.
Ήταν μία συγκλονιστική σκηνή, μία αυθόρμητη - όπως φάνηκε - πράξη, αφού τα όπλα σηκωνόντουσαν ένα προς ένα σε στάση απόδοσης τιμής. Ο συμβολισμός είναι εκκωφαντικός. Το "Χριστός Ανέστη" και ο Εθνικός Ύμνος είναι οι δύο κορυφαίες εκφάνσεις απόδοσης τιμής στην ηρωική Θυσία.
Η Ανάσταση του Κυρίου συμβολίζει τον θρίαμβο που ακολούθησε την θυσία του Θεανθρώπου, ενώ ο ύμνος εις την Ελευθερία, συμβολίζει τον θρίαμβο της Θυσίας των Ελλήνων, που έφερε την δικαίωση με την πολυπόθητη Ελευθερία. Αλήθεια, Αγώνας, Θυσία, Ελευθερία. Ταυτόσημες έννοιες, χτισμένες στην υπόσταση της Ελλάδας.
Υπάρχει όμως ένας ακόμα ισχυρός συμβολισμός της όλης ενέργειας: Το "κίνημα" αυτό του πολεμικού ναυτικού, ήλθε 40 χρόνια μετά το θρυλικό "Κίνημα του Ναυτικού" που έμεινε στην ιστορία ως υπέρτατη πράξη αντίστασης και φιλοπατρίας κατά της Δικτατορίας. Τότε, οι ηρωικοί αξιωματικοί του ΠΝ, με τον θρυλικό Νίκο Παππά και το "Βέλος", διαβλέποντας την πορεία υποδούλωσης της χώρας στις ξένες δυνάμεις που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική τραγωδία, αντιστάθηκαν, πλην όμως προδομένοι ηττήθηκαν. Έναν χρόνο αργότερα, η Ελλάδα ζούσε την νέα μικρασιατική καταστροφή με την Κυπριακή γενοκτονία, προδομένη από την ηγεσία της που ήταν έρμαιο των ξένων επιδιώξεων.
Η προχθεσινή ενέργεια των ναυτών βεβαίως δεν είχε "ανατρεπτικά" χαρακτηριστικά, είχε όμως έντονο τον συμβολισμό της φιλοπατρίας και της αντίστασης απέναντι στο σύγχρονο δράμα του Ελληνισμού. Και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, που ακολούθησε τον δρόμο του ήρωα Σπύρου Μουστακλή, με την λεβέντικη στάση του απέναντι στα άξια τέκνα του Ελληνισμού.
Την ίδια στιγμή που κάποιοι έστηναν σκηνικό "ιεράς εξέτασης" παρόμοιο με αυτό των βασανιστών του ΕΑΤ - ΕΣΑ, εκείνες τις μαύρες ημέρες του 1973.
Χριστός Ανέστη λοιπόν. Ταιριάζει τόσο με το Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία.