Αβραμόπουλος:Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ΠΓΔΜ

Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές, είπε ο υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου των Σκοπίων στην Αθήνα.
3'

«Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αμέσως μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Φατμίρ Μπεσίμι.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του σεβασμού των κριτηρίων και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομόφωνες αποφάσεις της.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος αποσαφήνισε, εξ άλλου, ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για την επίτευξη μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος και σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην αποδοχή μιας ονομασίας με καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και δεν θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευθιξίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μπεσίμι, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξέτασαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και παράλληλα τρόπους συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και παροχής, τεχνογνωσίας, η οποία, ήδη, έχει ξεκινήσει μεταξύ των δυο χωρών.

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δούμε πρόοδο το επόμενο διάστημα στην εκπλήρωση όλου του φάσματος των σχετικών κριτηρίων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, σε βασικούς τομείς, για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς επίσης και για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Τόνισε, εξάλλου, ότι είναι σημαντικό, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και παράλληλα προέτρεψε να αποφεύγονται οι αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και παραπέμπουν σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και πρέπει επιτέλους να αφήσουν πίσω τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Μπεσίμι και την πρόσφατη συμφωνία Πρίστινας και Βελιγραδίου, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια εξέλιξη που δείχνει ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και πρυτανεύει η μετριοπάθεια, τότε μπορεί να προχωρήσει η λύση χρονιζόντων και σύνθετων ζητημάτων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κ. Μπεσίμι χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου) χαιρέτισε την Ατζέντα 2014 και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη συνεργασία. Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα της περιοχής, για δε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα μια λύση κοινά αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.