Ακόμα και εκλογές μπορεί να φέρει ένας κακός χειρισμός στο «Σκοπιανό»

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη πολιτική ή τεχνητή κρίση που τυχόν προκύψει με αφορμή το «Σκοπιανό».
5'

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μελετά αυτό το ενδεχόμενο, είναι μία ενδεχόμενη πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε διπλωματικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να καμφθεί η θέση της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να φέρει τα πράγματα προ τετελεσμένων, ζητώντας ακόμα και την λαϊκή ετυμηγορία, επικαλούμενος το άρθρο 51 του Συντάγματος, δηλαδή να οδηγηθούμε σε εκλογές!

Οι πολιτικοί αναλυτές εξηγούν, ότι η λύση των εκλογών θα αποτελούσε μία ύστατη προσπάθεια ηρωικής εξόδου του κ. Σαμαρά , σε περίπτωση που ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν καταφέρει να ανταποκριθεί εντελώς στους απαιτούμενους πολιτικούς χειρισμούς σε αυτό το εθνικό θέμα, σε διμερές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ.

Εν ολίγοις, η πίεση που ασκείται και αναμένεται να ασκηθεί τους προσεχείς μήνες από έξω πάνω σε αυτό το ζήτημα σε συνδυασμό με μία άπειρη και πολύ ...χαλαρή από πλευράς ενδιαφέροντος και αντανακλαστικών αντιμετώπιση από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ενδέχεται να οδηγήσει σε τραγικά για τη χώρα τετελεσμένα και ίσως στην οριστική ρήξη της κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία δεν παύει στιγμή να είναι εύθραυστη...

Προσωρινή «ανάσα» από το ΝΑΤΟ χάρη στον Κώστα Καραμανλή

Τη θέση του ΝΑΤΟ, ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στη Συμμαχία αφού πρώτα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο βοηθός του Γ.Γ. της Συμμαχίας, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Ντίρκ Μπρένγκελμαν, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση από το Βουκουρέστι (το ιστορικό Βέτο Κώστα Καραμανλή) η οποία επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο σχετικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Από τη μεριά του, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ανέφερε ότι η χώρα του «πληρώνει υπερβολικά μεγάλο τίμημα εξαιτίας ορισμένου βαθμού έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, σε συνθήκες στις οποίες η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (όπως αποκάλεσε την χώρα του) παρεμποδίζεται στη νατοϊκή ενταξιακή πορεία της και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του ευελπιστεί σε «θετική αντίδραση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γκρούεφσκι απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς τον κ.Σαμαρά, στην οποία προτείνει τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην επιστολή αυτή, ζητά από την Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, και να καταστεί εταίρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει προωθήσει αρμοδίως την επιστολή αυτή στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, όμως μέχρι στιγμής ...δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη και τηρείται «σιγή ασυρμάτου».

Ακόμα και οι χαρτογράφοι του Μεσαίωνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν υπέρ μας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που χαρτογραφήθηκε η Μακεδονία από εποχή σε εποχή, με κριτήρια γεωγραφικά και ιστορικά, αποτυπώνοντας τις παρατηρήσεις και στοιχεία των εκάστοτε χαρτογράφων.

Χάρτες που κατασκευάστηκαν στο Άμστερνταμ, στο Παρίσι, τη Ρώμη, το Λονδίνο, την Βασιλεία, τη Λυών, τη Βενετία και τη Νυρεμβέργη, μαρτυρούν την διεύρυνση αυτής της δραστηριότητας στην Ευρώπη εκείνων των εποχών.

Παρατηρώντας τους διάφορους χάρτες της πλούσιας συλλογής του ΜΙΕΤ-κληροδότημα του συλλέκτη Βίκτωρα Μελά προ δεκαετίας-διαπιστώνεται ο ρόλος των χαρτών σαν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία, αλλά και τεκμήρια συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι.
Βλέπουμε ότι σε κάποιους χάρτες, η Μακεδονία αναγράφεται ως Alexandri Patria Ilustris Graecia, ενώ σε άλλους εμφανίζονται αναπαραστάσεις Μακεδονικών πόλεων με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά.

Ανάμεσά τους, υπάρχει και αποτύπωση του 1ου μ. Χ αιώνα, ο Πευτιγκεριανός Πίνακας που κατασκευάστηκε το 1265μ.Χ, χάθηκε και όταν ξαναβρέθηκε, ανέλαβε ο Ορτέλιος την έκδοσή του. Σήμερα αυτός ο πίνακας βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι όσο και να ψάξει κανείς από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, ουδείς και ουδέποτε αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ουδέποτε τη συμπεριέλαβε σε χάρτες που αφορούσαν την Παιονία ή την Δαρδανία, δηλαδή τα σημερινά Σκόπια...

Εξίσου ουδέποτε όμως η ελληνική εξωτερική πολιτική ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα, παρά άφησε μία επαρχία του Τίτο που έζησε στα ιμπεριαλιστικά ψέματά του, να πιστεύει ότι έχει σχέση με έναν τόπο και με πρόσωπα που δεν της ανήκουν!

Άφησαν μία χώρα, που δεν είχε επιχειρήματα παρά μόνο μία κιτς πλατεία κακέκτυπο της Ντίσνεϋλαντ με πρόσφατα και κακόγουστα αγάλματα-καρικατούρες, να φαντασιώνεται και να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα από λαούς που προηγήθηκαν 5.000 έτη πριν την εμφάνιση των Σλάβων στην περιοχή! Αυτή είναι η επιτυχία της μεταπολιτευτικής εξωτερικής πολιτικής, ανάμεσα στα υπόλοιπα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης...