Η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για έρευνες στην Κατεχόμενη Κερύνεια

Τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας αποφάσισε η Τουρκία, δεσμεύοντας, παράνομα, θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τμήμα των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1'

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, που με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τις τουρκικές μεθοδεύσεις, που συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσές της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, η Άγκυρα έχει δώσει το πράσινο φως για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας, μετά τα «θετικά αποτελέσματα στις έρευνες που διεξήχθησαν κρυφά και σχολαστικά από τουρκικό ερευνητικό σεισμικό σκάφος». Το θέμα δημοσιεύει η εφημερίδα «Κίπρισλι» με τίτλο «Δίας εναντίον Αφροδίτης», σημειώνοντας πως η Τουρκία «έχει πατήσει το κουμπί» για να αρχίσουν οι έρευνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια πλατφόρμα γεωτρήσεων, που ονομάζεται «GSP Δίας» και ανήκει στη ρουμανική εταιρεία Sonnat offshore, έφθασε προχθές στη θάλασσα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, «η δέσμευση έγινε με δεδηλωμένο σκοπό τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa, από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2013». Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, «η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε αμέσως Αγγελία, με την οποία τονίζει ότι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα) και της ΑΟΖ της».