ΕΕ:Δεν χρηματοδοτεί έργα σε κατεχόμενες ε/κ περιουσίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία που έχει τεθεί σε εφαρμογή και δεν προβαίνει σε χρηματοδότηση έργων που γίνονται σε ακίνητη ιδιοκτησία ε/κ στα κατεχόμενα χωρίς να έχουν πρώτα γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις.
2'

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόνοια που υπάρχει στο σχετικό κανονισμό, η οποία και προστέθηκε μετά από επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας, τηρείται από την Κομισιόν.

Σε περίπτωση που οποιαδήποτε προτεινόμενη ανάπτυξη έχει να κάνει με ε/κ περιουσία τότε ενεργοποιείται η διαδικασία που έχει καθιερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει τις Αρχές της Δημοκρατίας για να διευκρινιστεί πρώτα αν πρόκειται για κρατική γη ή για ιδιωτική.

Αν πρόκειται για ιδιωτική, τότε η Κομισιόν αν το επιθυμεί επανέρχεται με αίτημα για τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια οι αρχές αποφασίζουν κατά πόσο μπορούν να προσκομίσουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στην Κομισιόν, δεδομένων και των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αν τα στοιχεία αυτά εν τέλει δεν δοθούν, αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν αναιρεί την υποχρέωση της Κομισιόν να βρει τον ιδιοκτήτη και να προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες.

Σε περίπτωση που το τεμάχιο αφορά κρατική γη, τότε εναπόκειται στην Κομισιόν να επανέλθει αν το επιθυμεί με συγκεκριμένο αίτημα για να δοθεί η συγκατάθεση του κράτους. Διευκρινίστηκε επίσης ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων για τις οποίες αιτήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός συγκατάθεση και αυτή δόθηκε, αφού αυτό δεν εξυπακούεται, αφορούν κρατική γη.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησής της προς την τ/κ κοινότητα είναι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Ιούνιο του 2012 ότι το 78% της ιδιωτικής γης στα κατεχόμενα ανήκει σε Ελληνοκύπριους, των οποίων η συγκατάθεση είναι απαραίτητη για την επένδυση σε υποδομές πάνω στην ακίνητη περιουσία τους.

Πηγη ikypros