Ντιμιτρόφ: «Θα πάω να βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια»

Ο Βούλγαρος καθηγητής σχολιάζει, με ειρωνεία, την ανακοίνωση των Σκοπιανών ότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου είναι σε μια πόλη του νοτιοσλαβικού κράτους...
2'

«Αύριο θα ετοιμασθώ να πάω...... στην πόλη Σβέτι Νικόλε- (Αγίου Νικολάου), στα Σκόπια, για να βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ.

Ο Βούλγαρος καθηγητής λέει ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος από τον ίδιο να γίνει επικεφαλής της ανασκαφής, λόγω της εμπειρίας του και της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε αυτόν και της Σκοπιανής Επιστημονικής Σκέψης, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

«Με χαρά έμαθα ότι λύθηκε ένα μεγάλο ιστορικό μυστήριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού υπάρχουν πειστικά στοιχεία. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά βρίσκεται στο Σβέτι Νικόλε, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.

» Οι επιστήμονες μέχρι τώρα, μάταια τον αναζητούσαν στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, ενώ άλλοι λένε ότι θάφτηκε στη Βενετία, στην εκκλησία του ‘Αγίου Μάρκου’, όπου υποτίθεται μεταφέρθηκε το Μεσαίωνα, την εποχή του μεγάλου βενετικού εμπορίου στη Μέση Ανατολή από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα. Ή, ακόμη, στο νησί της Θάσου, όπου οι Έλληνες, πιθανότατα ψευδοεπιστήμονες, έδειξαν μια απλή σαρκοφάγο και είπαν ότι αυτός είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

» Γιατί η πόλη Σβέτι Νικόλε; Μα γιατί, είναι πολύ πιο κατάλληλο μέρος για μια τέτοια ταφή σε σύγκριση με τη Βαβυλώνα, την Αλεξάνδρεια ή τη Θάσο», δήλωσε ο καθηγητής.

«Α, ο τάφος είναι, πράγματι, στο Σβέτι Νικόλε, αφού το λέει και ο Κροάτης επιστήμονας Ντομαγκόι Νίκολιτς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ένας από τους γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου -δεν μπορεί- ήταν Σλάβος (!) από τη Μακεδονία.

» Γιατί... γιατί όπως είναι ...γνωστό, η αρχαία Μακεδονία ήταν απλωμένη στο έδαφος της σημερινής πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας και μια πολύ μικρή περιοχή της, ήταν γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης και εκτεινόταν μέχρι τα αλβανικά βουνά».

«Αλλά γιατί να σταματήσουμε εδώ; Ακούστε και αυτό:

» Είναι γνωστό ότι ένας από τους υποστηρικτές και ιδρυτές της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Λαζάρ Κολισέφσκι γεννήθηκε που αλλού, στην πόλη Σβέτι Νικόλε.

» Προφανώς, η πόλη Σβέτι Νικόλε, είναι το μέρος όπου γεννιούνται και πεθαίνουν, όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών σκοπιανών επιστημόνων, που εύκολα βρίσκουν συγγένειες παντού» είπε, πάντα σε ειρωνικό ύφος, ο Ντιμιτρόφ.

Πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ