Ικανοποίηση Ομπάμα για Κύπρο-«Εποικοδομητικός ο ρόλος» Σαμαρά-Ερντογάν
Επίσης, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες».
Τονίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς». Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» και μέσα από μία λύση «οι δύο κοινότητες μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, για αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλους τους κατοίκους του νησιού». Ο πρόεδρος Ομπάμα ενθαρρύνει τις πλευρές να εργαστούν με «ταχείς ρυθμούς» προκειμένου «να επιλύσουν τα εκκρεμή βασικά ζητήματα και να επιτύχουν μια διευθέτηση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για ένα πακέτο τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλες εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα», όπως επισημαίνεται «να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την πίστη στις προσπάθειες για λύση». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνεται στη γραπτή δήλωση, θα συμμετάσχουν στη διπλωματία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διερευνηθούν πιθανές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου για να διενεργεί έρευνες και να αναπτύσσει τους πόρους της στις υπεράκτιες ζώνες της.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση».
Διαβάστε επίσης:
Μπαν Κι Μουν: Ικανοποίηση από το Κοινό Ανακοινωθέν-Παραίτηση Ντάουνερ
ΚΚΕ: Σε λύση τύπου «Σχεδίου Ανάν» παραπέμπει η Κοινή Διακήρυξη
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Έρογλου-Αναστασιάδη: Το ανακοινωθέν
Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο του ΕΛΚ
H Μ. Βρετανία στηρίζει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων Κυπριακού