24 Απριλίου 1821: Οι Τούρκοι σουβλίζουν τον Αθανάσιο Διάκο (βίντεο)

Ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου με την μέθοδο του ανασκολοπισμού (σούβλισμα) συνέβη σαν σήμερα το 1821.

24 Απριλίου 1821: Οι Τούρκοι σουβλίζουν τον Αθανάσιο Διάκο (βίντεο)
1'

Το πρωί της 23ης Απριλίου οι Τούρκοι επιτίθενται ταυτόχρονα σε όλο το εύρος του ελληνικού μετώπου. Ο Διάκος υπερασπίζεται με τους λιγοστούς άνδρες του το ξύλινο γεφύρι της Αλαμάνας. Μάχεται ηρωικά, τραυματίζεται και τελικά συλλαμβάνεται αιχμάλωτος.

Ο επίλογος της μάχης της Αλαμάνας γράφεται την επόμενη ημέρα (24 Απριλίου). Ο τραυματισμένος Αθανάσιος Διάκος μεταφέρεται σιδηροδέσμιος στη Λαμία. Οι Οθωμανοί του προτείνουν να προσκυνήσει και να συνεργαστεί μαζί τους όμως εκείνος αρνήθηκε.

Ο ελληνικής καταγωγής Ομέρ Βρυώνης δεν θέλησε να τον σκοτώσει, αφού τον γνώριζε πολύ καλά από την αυλή του Αλή Πασά και εκτιμούσε τις ικανότητές του. Επέμενε, όμως, ο Χαλήλμπεης, σημαίνων Τούρκος της Λαμίας, ο οποίος έπεισε τον Κιοσέ Μεχμέτ, ιεραρχικά ανώτερο του Ομέρ Βρυώνη, ότι ο Διάκος θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά, επειδή είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος διά ανασκολοπισμού και εκτελέστηκε την ίδια μέρα. Ο μαρτυρικός θάνατος του Διάκου συγκλόνισε και ταυτόχρονα εμψύχωσε τους αγωνιστές της επανάστασης.

(Πηγές: sansimera.gr - Mουσείο Αθανάσιου Διάκου)

Διαβάστε επίσης

23 Απριλίου 1821: Η μάχη της Αλαμάνας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή