Οι Τούρκοι εορτάζουν στην Αδριανούπολη την κατάληψη της Θράκης

Στην Αδριανούπολη, οι Τούρκοι διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι το περίφημο Φεστιβάλ Πάλης.
2'

Το ονομάζουν Κιρκ-πινάρ, δηλαδή «σαράντα βρύσες» και συμβολίζει τους 40 πρώτους Οθωμανούς επιδρομείς που κατέκτησαν την Αδριανούπολη και τη Θράκη.

Κάθε χρόνο πολλοί Έλληνες επισκέπτονται αυτό το Φεστιβάλ και μεταξύ αυτών και αιρετοί εκπρόσωποι από τη Θράκη.

Για την επέτειο των 650 χρόνων αυτού του Φεστιβάλ, δηλαδή για τα 650 χρόνια από την άλωση της Αδριανούπολης, ο Τούρκος Δήμαρχος προσκάλεσε και το Δήμαρχο της Ορεστιάδας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουρκική πόλη. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεώτερη πόλη της Ελλάδας και χτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του προαστίου Ορεστιάδα (σήμερα Κάραγατς).

Ο Έλληνας Δήμαρχος, ο Δημήτρης Μουζάς, όταν άλλοι συνάδελφοί του «προσκυνούν» το τουρκικό Προξενείο και την Τουρκία για μουσουλμανικές ψήφους, απέδειξε ότι έχει ψυχή και γενναιότητα. Χωρίς ακραίες εκφράσεις και προσβολές, χωρίς να αποκλείει μελλοντική συνεργασία σε άλλο επίπεδο, προς το κοινό όφελος των δύο πόλεων, αρνήθηκε να παραστεί στη γιορτή για την άλωση της πατρίδας των προγόνων του.

Αν θυμηθούμε ότι ήταν ο μόνος Δήμαρχος που είχε υποστηρίξει την κατασκευή του «φράκτη» στον Έβρο, που έκοψε την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων λαθρομεταναστών από την περιοχή και ταυτόχρονα ζήτησε ανθρώπινη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε μπορούμε να πούμε: ΝΑΙ, τέτοιους Δημάρχους χρειαζόμαστε στα σύνορα.

Δήμαρχος Ορεστιάδας προς το Δήμαρχο Αδριανούπολης:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά δε μπορώ να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ. Οι ρίζες της οικογένειάς μου βρίσκονται στην Αδριανούπολη και ήρθαμε ως πρόσφυγες στο μέρος όπου οι πρόγονοί μας έχτισαν τη Νέα Ορεστιάδα.

Η γνώμη μου είναι ότι οι πολίτες Ορεστιάδας και της Αδριανούπολης μπορούν να τιμούν τις ιστορικές τους επετείους ο καθένας μόνος του. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε την αδυναμία μου να δεχτώ την πρόσκληση, λόγω της ιστορικής έννοιας που έχει αυτό το Φεστιβάλ.

Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πολλούς άλλους τρόπους να συνεργαστούμε για φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων. Είμαι σίγουρος ότι σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού και δικαίου, μπορούμε να βρούμε το δρόμο για μια νέα εποχή. Θα περιμένω μια νέα ευκαιρία να σας συναντήσω στην Ορεστιάδα ή στην Αδριανούπολη, για να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων».

ΠΗΓΗ Καρφωτικός

Διαβάστε επίσης

Habertürk: Τι αναφέρει το νομοσχέδιο για μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί