Σκόπια: «Στην Ελλάδα γιατί κρύβουν τον όρο «Τούρκος»;
«Η επιτροπή των Υπουργών, εξετάζει την υπόθεση της μη εφαρμογής της απόφασης του Στρασβούργου στην Αθήνα, που εξέδωσε ένα προσωρινό ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει αμέσως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΕΔΑΔ, σχετικά με την τήρηση ενός συλλόγου στην περιοχή της Θράκης από πληθυσμό που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι και επομένως έτσι πρέπει να καταχωρηθούν», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Το δημοσίευμα συνεχίζει:
"Ο Αλεξαντάρ Νικολόσκι- Александар Николоски, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, είπε ότι η άρνηση του ελληνικού κράτους για την καταγραφή της οργάνωσης στο πλαίσιο αυτό που περιέχει τον όρο 'τούρκοι', δείχνει ακριβώς την πολιτική των διακρίσεων που ακολουθεί η Ελλάδα, και πως η νομοθεσία της Ελλάδας δεν ευθυγραμμίζεται με τα βασικά πρότυπα του Συμβουλίου, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων, μειονοτικών, γλωσσικών πολιτιστικών δικαιωμάτων.
«Αυτή είναι ακριβώς η επιβεβαίωση ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες μου για μεταρρύθμιση στην διαδικασία παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, έχει αποφέρει καρπούς. Και η παρακολούθηση γίνεται στα λεγόμενα παλαιά κράτη μέλη, όπως είναι η Ελλάδα, η οποία αναγνωρίζει μόνο τις θρησκευτικές μειονότητες, σύμφωνα με μια μακρινή-εγκαταλελειμμένη ιδέα των αρχών του 20ου αιώνα και δεν αναγνωρίζει τις εθνικές, γλωσσικές και πολιτιστικές μειονότητες, σύμφωνα με τις έννοιες των προτύπων του 21ου αιώνα, του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Νικολόσκι.
Και οι Σλάβοι το 1998 κέρδισαν μια απόφαση σχετικά με τα δικαιώματα, παρόμοια με αυτήν της τουρκικής μειονότητας και πάνω από 15 χρόνια δεν έχει δικαιωθεί η σλαβική μειονότητα στην Ελλάδα.
Το 1990, μια ομάδα Ελλήνω πολιτών, σλαβικής καταγωγής, που προσδιορίστηκαν τότε ως ΄σλαβομακεδόνες' σχημάτισαν μια μη κυβερνητική οργάνωση που ονομάστηκε «Σπίτι του Μακεδονικού Πολιτισμού» στη Φλώρινα.
Η ομάδα υπέβαλε για καταχώρηση της οργάνωσης στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Φλώρινας.
Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι σκοπός του σωματείου ήταν να προωθήσει την ιδέα ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, ένα θέμα που είναι αντίθετο προς το εθνικό συμφέρον, σύμφωνα με το νόμο.
Ο ομάδα απέτυχε να πάρει την άδεια και προσέφυγε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο το 1994 απέρριψε το αίτημα και η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Στρασβούργο.
Το 1998, το ΕΔΑΔ έκρινε, ότι η Ελλάδα παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βάσει του άρθρου 11.
Το σλαβικό κόμμα της Φλώρινας «Ουράνιο Τόξο» επισημαίνει ότι σχεδόν επί 20 χρόνια η Ελλάδα αρνείται να καταχωρήσει τον σύλλογο «Ντομ Να Μακεντόνσκατα Κουλτούρα».
Μόνο η κοινή δράση όλων των μειονοτήτων στην Ελλάδα, θα εκθέσει την πολιτική που συνιστά διάκριση.
Η ταύτισή τους και η κοινή δράση θα σημαίνει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα πολιτικά όργανα, πριν από όλα στην τοπική κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο, αλλά είναι και ένα σαφές μήνυμα προς τους διεθνείς οργανισμούς ότι η Ελλάδα δεν είναι μονο-εθνική, όπως θέλει να παρουσιάζεται το σύνταγμά της καθορίζει διακρίσεις, τόνισε ο Νικολόσκι, σύμφωνα με την Dnevnik των Σκοπίων.
πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο
Διαβάστε επίσης
Σκόπια: Κι άλλο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου