Ροδόπη: Καταυλισμοί Βούλγαρων εργατών για το μεροκάματο-η άλλη όψη της προσέγγισης

Προσφέρουν εργασία για 20 ευρώ, τσαπίζουν τα χωράφια, κάνουν όλες τις χειρονακτικές δουλειές, περιφέρονται στα χωριά, ζητιανεύουν.
5'

Σκηνές φτιαγμένες από ξύλα, σίδερα και νάιλον, σκεπασμένες με κουβέρτες, χαλιά και σεντόνια, για προστασία από τον καυτό ήλιο, αποτελούν το χώρο ξεκούρασης και ύπνου.

Βούλγαροι στα παραπήγματα του μεροκάματου...όχι στις παραλίες! Αυτή είναι η άλλη όψη της προσέγγισης Ελλάδας – Βουλγαρίας, μέσω του νεότερου κάθετου άξονα Μακάζα – Νυμφαία, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ύπαιθρο της Ροδόπης. Η απασχόληση μεταναστών στο νομό μας δεν είναι φαινόμενο...ξένο, το φετινό όμως καλοκαίρι παρουσιάζει μία καινούργια διάσταση, εξαιτίας της εύκολης προσέγγισης μέσω του διασυνοριακού σημείου διέλευσης.

Η έλευση εργατικού δυναμικού, που αναζητεί μεροκάματο στα χωράφια, είναι μαζική και αποδεικνύεται από τους πρόχειρους οικισμούς που δημιουργούνται σε αγροτικές περιοχές. Από τον περασμένο Απρίλιο άρχισε η μαζική κάθοδος ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν το καλοκαίρι για να εργαστούν σε ελληνικές καλλιέργειες, αφού το μεροκάματο στις περιοχές της νότιας Βουλγαρίας δεν είναι αρκετό για όλους. Εκεί οι αγροτικές καλλιέργειες λόγω της γεωγραφίας και των κλιματικών συνθηκών είναι περιορισμένες, οι περισσότεροι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και ο κλάδος δεν προσφέρει αρκετές θέσεις για όλους. Πρόσφορο έδαφος για εργασία στα χωράφια βρίσκουν στην χώρα μας, όπου παρά την οικονομική κρίση, η αγροτική ζωή δεν ενθουσιάζει τους Έλληνες ανέργους, ιδιαίτερα όταν αφορά τσάπα στα βαμβάκια.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

Τη στιγμή που οι θάλασσες στη Ροδόπη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, σε Καβάλα, Χαλκιδική και Θάσο έχουν γεμίσει από Βούλγαρους τουρίστες, ο κάμπος της Ροδόπης γεμίζει από οικονομικούς μετανάστες. Είναι άνεργοι, γονείς, γυναίκες και άνδρες από 20 έως 50 ετών. Πολλοί από αυτούς αφήνουν στη Βουλγαρία τα παιδιά τους, να τα φροντίζουν παππούδες και γιαγιάδες, ώστε αυτοί να εξασφαλίσουν ένα κομπόδεμα για το δύσκολο χειμώνα. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν δουλειά κοντά σε ηλικιωμένους, που μένουν μόνοι τους στα χωριά, όσο οι άνδρες τους δουλεύουν στα χωράφια. Κάποιες όμως ακολουθούν τους συζύγους τους στην αγροτική εργασία, εφόσον δε βρεθεί κάτι άλλο. Για κάποιους αγρότες οι Βούλγαροι είναι σωτηρία, αφού όταν αναζητούν εργατικό δυναμικό και δε μπορούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια, η μόνη λύση είναι να απασχολήσουν Βούλγαρους. Άλλοι στο νομό μας προτιμούν να απασχολήσουν ντόπιους Ρομά, που είτε ζουν στην περιοχή μας και τους γνωρίζουν, είτε μετακινούνται εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες για να εργαστούν.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΤΑ 5 ΕΥΡΩ

Ακόμα όμως και αυτή η επιλογή μεταξύ Ρομά και Βούλγαρων εργατών έχει τις συνέπειες της, αφού το μεροκάματο πέφτει. Μειωμένο κατά 5 ευρώ είναι φέτος το μεροκάματο για εργασία στο χωράφι, σύμφωνα με όσα μας είπε αγρότης από το Νέο Σιδηροχώρι. «Στην αρχή ζητάνε 25 ευρώ οι Βούλγαροι, όμως οι Ρομά δουλεύουν με 20 ευρώ, οπότε το ξέρουν και στη συνέχεια ζητάνε λιγότερα». Κάποιοι επιμένουν στα 25 ευρώ για 8 ώρες δουλειάς, αλλά βρίσκουν αντίδραση, καθώς και το κόστος για τους ίδιους τους εργοδότες – αγρότες έχει αυξηθεί και το κέρδος τους είναι μειωμένο. Βαμβάκια κυρίως, τσαπίζουν και στη συνέχεια μαζεύουν από τα χωράφια στην περιοχή της Ροδόπης εργάτες από τη Βουλγαρία, με μεροκάματο που στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνει τα 20 ευρώ για 10ωρη και πλέον εργασία κάτω από τον ήλιο και μέσα σε ανυπόφορη ζέστη.

ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Όσο για τις συνθήκες διαμονής των Βούλγαρων εργατών, αυτή αποτυπώνεται στα πρόχειρα παραπήγματα, που κατέγραψε ο φακός του «Χ». Σκηνές φτιαγμένες από ξύλα, σίδερα και νάιλον, σκεπασμένες με κουβέρτες, χαλιά και σεντόνια, για προστασία από τον καυτό ήλιο, αποτελούν το χώρο ξεκούρασης και ύπνου. Το νερό μεταφέρεται με μπιτόνια από τους οικισμούς, αφού ούτε λόγος για βρύσες. Οι ιδιοκτήτες καλλιεργειών έχουν ανάγκη τους ξένους που παραμένουν στην περιοχή μας για αρκετούς μήνες. Όσοι έχουν την πολυτέλεια τους παραχωρούν αποθήκες για να μείνουν, παρέχοντάς τους μία υποτυπώδη στέγη, για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, άλλοι φαγητό. Ακόμα και εγκαταλειμμένες οικίες στα χωριά γίνονται προορισμός για τους εργάτες. Βέβαια, την ίδια στιγμή, πολλοί κάτοικοι χωριών εκφράζουν παράπονα για τη διαμονή των Βούλγαρων, φοβούνται μη τυχόν και σημειωθούν κλοπές, άλλοι λένε ότι κάνουν φασαρίες, πίνουν, περνάνε με μεγάλη ταχύτητα με τα αυτοκίνητά τους από τους δρόμους, γυρνάνε στα σπίτια και ζητιανεύουν.

Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ

Το σίγουρο είναι ότι η νομιμότητα της εργασίας των Βούλγαρων εργατών σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζεται. Η αδήλωτη εργασία αποτελεί φαινόμενο αδιαμφισβήτητο. Γι' αυτό το υπουργείο Εργασίας προαναγγέλλει ελέγχους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών, οι Αλβανοί συνεχίζουν να κατέχουν τα πρωτεία των αλλοδαπών που αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή.

Επί συνόλου 67.985 αλλοδαπών (47.050 άντρες και 20.935 γυναίκες) που έλαβαν άδεια παραμονής, η οποία συνιστά και άδεια εργασίας, οι 46.449 είναι Αλβανοί (35.735 άντρες και 10.714 γυναίκες). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην παρουσία Ινδών εργατών (932 χορηγηθείσες άδειες) και Πακιστανών (1.742 άδειες). Όταν μιλάμε για παράνομα απασχολούμενους αλλοδαπούς, αναφερόμαστε σε αλλοδαπούς που μπήκαν στην Ελλάδα με τουριστική βίζα και συνεπώς χωρίς δικαίωμα εργασίας. Μέχρι πέρσι οι περισσότεροι Αλβανοί που απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες διέθεταν τουριστική βίζα. Από φέτος όμως ο «τουρίστας» εργάτης θα πρέπει να αποκτήσει ΑΜΚΑ.

Όσον αφορά στους Βούλγαρους εργάτες, αυτοί ως πολίτες της ΕΕ μπορεί να μην χρειάζεται να βγάλουν βίζα ή τουριστική άδεια, αλλά πρέπει να εκδώσουν και αυτοί τη σχετική άδεια εργασίας, κάτι που διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο κάθετος άξονας έχει δύο όψεις και εύκολα μπορεί να τις δει κανείς στη Ροδόπη αν κάνει μία βόλτα από τις παραλίες στα χωράφια.

xronos.gr

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις-2 μαχητικά παραβίασαν το FIR Αθηνών