Χιμάρα: Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε η ύπαρξη ελληνικής μειονότητας

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αλβανίας που αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι στην Χιμάρα ζει ένα μέρος της ελληνικής μειονότητας.
1'

Μέχρι σήμερα οι αλβανοί πρωθυπουργοί υποστήριζαν ότι η Χιμάρα έχει δίγλωσσο πληθυσμό, αλλά την Πέμπτη στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής κατά τη συζήτηση για την εδαφική μεταρρύθμιση, στην ομιλία του, ο Ράμα, δήλωσε ότι «το γεγονός πως στη Χιμάρα ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας δεν σημαίνει τίποτε άλλο εκτός από την υποχρέωση να ζήσουν και έτσι».

Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, οι αντιπαραθέσεις για την εδαφική μεταρρύθμιση, ιδίως για την Χιμάρα, δεν στέκουν παρά το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα.

Μετά από την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλη Ντούλε το κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που χωρίζει τη χώρα σε 61 διοικητικά διαμερίσματα.

Τη νέα εδαφική μεταρρύθμιση καταψήφισε ο Βαγγέλης Ντούλε ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο ελληνικής καταγωγής Βαγγέλης Τάβο απείχε και ο άλλος ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανδρέας Μάρτος ψήφισε υπέρ της νέας εδαφικής διαίρεσης.

Η ελληνική κοινότητα απέρριψε τη μεταρρύθμιση επειδή η Χιμάρα θα ενταχθεί σε μια μουσουλμανική περιοχή με διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα, και με διαφορετικό πολιτιστικό και εθνοτικό υπόβαθρο.

Η οργάνωση Ομόνοια χαρακτήρισε την ένταξη της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή αυτή ως μια προσπάθεια αφομοίωσής της.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλε δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα απαιτήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Χιμάρα, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας.