Στον Πειραιά αναμένεται να φθάσει αύριο η φρεγάτα «Σαλαμίς»
Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες, εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.
Οι 12 Κύπριοι θα παραληφθούν από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία επιστροφής τους στο νησί.
Αντιδράσεις Κρητικών
Το σχέδιο αποβίβασης, κυρίως των Κινέζων, στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπως είχε γίνει και το 2011, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους Κρητικούς, αφού όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης «Δεν υπάρχουν καθόλου κρεβάτια σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα».
Η επιχείρηση των ΟΥΚ στη Λιβύη
Θα μπορούσε να είναι σκηνές από ταινία δράσης, αλλά ήταν πραγματικότητα. Η ομάδα των ΟΥΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού, απέδειξε και στην πράξη την αυστηρή και σκληρή εκπαίδευση που κάνει αλλά και τις ικανότητές της να δράσει σε ώρα κινδύνου.
Η επιχείρηση έγινε υπό δύσκολες συνθήκες. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» μετά από 27 ώρες εν πλω, έφθασε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Τρίπολης.
Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι. Οι βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές λέμβους και βγήκαν στη στεριά.
Εκεί αφού εξασφάλισαν την ασφαλή διαφυγή των πολιτών ξεκίνησε η διαδικασία της μεταφοράς.
Τα μεγάλα κύματα ανάγκασαν δύο Λιβυκά ρυμουλκά να βοηθήσουν στην μεταφορά των Ελλήνων και ξένων πολιτών.
Οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει και το Associated Press πως την στιγμή που έφτασε στη Λιβύη η ελληνική φρεγάτα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Μάλιστα στην περιοχή του αεροδρομίου οι εκρήξεις βομβών διαδέχονταν η μία την άλλη, κάνοντας την αποστολή ακόμα πιο επικίνδυνη.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η λειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη αναστέλλεται προσωρινά λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.
Κύπριοι παραμένουν στη Λιβύη
Ο Προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτσης, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή της Κύπρου, δήλωσε ότι έχουν παραμείνει άλλοι 30 εκ των οποίων οι εικοσιπέντε είναι μόνιμοι κάτοικοι διπλής υπηκοότητας και οι πέντε εργαζόμενοι. Τα πρόσωπα αυτά παρέμειναν στη Λιβύη οικειοθελώς.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι εφικτή η μεταφορά τους εκτός Λιβύης σε περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά το επιθυμήσουν, ο κ. Μορίτσης ανέφερε ότι θα μελετήσουν τις επιλογές και πως θα δράσουν «αναλόγως των εξελίξεων και των δυνατοτήτων».
Ακολούθως, ο Προϊστάμενος του Τμήματος υπενθύμισε ότι η ταξιδιωτική οδηγία για έξοδο των αλλοδαπών από την Λιβύη εξαγγέλθηκε από τις 29 του Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη κατάσταση στη χώρα, ο κ. Μορίτσης είπε ότι από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν δεκάδες επιθέσεις και απαγωγές διπλωματών, με την χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.
Τέλος, εξέφρασε την απαισιοδοξία του σε ό,τι αφορά πιθανή εξομάλυνση της κατάστασης καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Πηγές: Reuters, Sigmalive.com, .gargalianoionline.
Διαβάστε επίσης
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από τη Λιβύη
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατευθύνεται προς τη Λιβύη
Αποστολή εξετελέσθη: Επιστρέφει η Φρεγάτα – Εύσημα από τους Κινέζους