Προκαλούν οι Τούρκοι μετά τη… σφαλιάρα για το «ελληνικό γιαούρτι»

Προκλητικοί εμφανίζονται οι Τούρκοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την ήττα του επιχειρηματία στον οποίο απαγορεύτηκε να πουλάει το γιαούρτι Chobani ως «ελληνικό» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
3'

Εκτενές άρθρο στην εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι «το γιαούρτι είναι τουρκικό, όπως και το τζατζίκι και είναι ακατανόητη η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου».

Ως... ακλόνητο επιχείρημα εμφανίζουν το γεγονός ότι καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα γιαουρτιού στον κόσμο!

Ξεκινώντας, το άρθρο αναφέρεται στον Τούρκο επιχειρηματία Χαμντί Ουλούκαγια, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Στιβ Τζομπς του γιαουρτιού» και συγκαταλέγεται στους δέκα πιο επιτυχημένους των ΗΠΑ, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να πουλά τη φίρμα του Chobani στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την ιστορία που οι εφημερίδες τιτλοφόρησαν ως «Απαγόρευση πώλησης του Chobani», ο Ουλούκαγια άρχισε να πουλά το γιαούρτι στα καταστήματα Tesco του Ηνωμένου Βασιλείου με την επιγραφή «ελληνικό γιαούρτι».

Αυτή ακριβώς τη φράση απέρριψε το βρετανικό δικαστήριο μετά από αγωγή που υπέβαλλε η ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ.

«Οφείλω να παραδεχθώ ότι βρήκα παράξενο το γεγονός ότι ο Ουλούκαγια που μετανάστευσε από το Ελαζίι στις ΗΠΑ και που πλέον κατέχει τη φίρμα Chobani, ανεξαρτήτως του πόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι, έχει διαθέσει στην αμερικανική αγορά το εθνικό τρόφιμο της Τουρκίας, ως "ελληνικό γιαούρτι"», επισημαίνει ο αρθρογράφος Γκιλά Μπενμαγιόρ.

«Το γιαούρτι που παράγουμε δύο φορές την εβδομάδα στο σπίτι μας (είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα γεύματά μας. Ποια άλλη χώρα καταναλώνει 2,2 εκατ. τόνους γιαούρτι ετησίως», προσθέτει.

Kαι συνεχίζει: «Στο βιβλίο του «Silivrim Kaymak», ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και γευσιγνώστης Αρτούν Ουνσάλ τονίζει ότι το εθνικό μας τρόφιμο μπορούμε να το τρώμε μόνο του ή ως συστατικό σε φαγητό ή σε σάλτσες. Όπως λέει "είμαστε το έθνος του γιαουρτιού"».

Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το γιαούρτι αποτελεί βασικό συστατικό πολλών τουρκικών εδεσμάτων, όπως οι σούπες, τα μπουρέκια, ενώ προστίθεται για άρωμα στους ντολμάδες και το mantι, ένα είδος φαγητού που μοιάζει με ραβιόλι, όταν σερβίρεται με σκόρδο.

Στη συνέχεια του προπαγανδιστικού δημοσιεύματος αναφέφει:

«Σε συνέντευξή του λίγους μήνες πριν στη Wall Street Journal, ο μάνατζερ της Chobani, Πίτερ ΜακΓκίνες είχε πει ότι ήταν έτοιμοι να ρίξουν στην αγορά το "ελληνικό τζατζίκι". Η ρίζα της λέξης «cacık» προέρχεται από την περσική λέξη «jaj,» που είναι φαγώσιμο αγριόχορτο. Και το γιαούρτι είναι αναμφισβήτητα τουρκική λέξη».

«Τελικά, είτε «ελληνικό γιαούρτι», είτε «ελληνικό τζατζίκι», η αλήθεια που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά είναι αυτή: η τούρκικη κουζίνα δεν έχει βρει το μέρος που της αξίζει μέσα στον κόσμο, όπως η ελληνική και η ιταλική. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει», κλείνει το προκλητικό άρθρο του ο Μπενμαγιόρ.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι: Θέλουν αποζημιώσεις για την εισβολή!