Αυστριακός διπλωμάτης: Η Ελλάδα έχει ευθύνη για το αδιέξοδο στο όνομα

Ο αυστριακός διπλωμάτης και διαπραγματευτής Βόλφγκραντ Πέτριτς, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Balkans, θεωρεί ότι η Αθήνα έχει τη συνολική ευθύνη για τη μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τα Σκόπια.
2'

Ερωτηθείς τι σκέφτεται που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα αυτό, με το δεδομένο ότι τα Σκόπια έχουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας εδώ και εννέα χρόνια, ο Πέτριτς εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση αυτή.

«Προφανώς, πολύ λιγότερο είναι το πραγματικό πρόβλημα, καθόσον οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες. Δεν κάθονται (οι Έλληνες) να συζητήσουν, σχετικά με το όνομα της χώρας, με ένα όνομα με το οποίο οι κάτοικοι των Σκοπίων, αποκαλούν, έτσι, τους εαυτούς τους, και για το οποίο η γειτονική χώρα ( η Ελλάδα ) διαφωνεί.

»Κοιτάξτε την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι στο NATO. Ποιος από την Ελλάδα μπορεί να φοβάται τα Σκόπια ως «Μακεδονία», μια χώρα των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων;» είπε ο Πέτριτς, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι η κατάχρηση της ιστορίας, της πολιτικής ταυτότητας που είναι δεδομένα συναισθηματικά και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Επιπλέον, θα τονίσει:

«Παραδόξως η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, οικονομικός υποστηρικτής των Σκοπίων, και στο επίπεδο του ονόματος δεν υπάρχει μια συμβιβαστική λύση, δεν υπάρχει πρόοδος», τόνισε ο Αυστριακός διπλωμάτης, τονίζοντας την αντίφαση αυτή.

«Σαφώς, υπάρχει και η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ένα μέλος που αποδυναμώνει σκόπιμα το συνολικό κλίμα της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Πέτριτς.

Ο Αυστριακός διπλωμάτης αναφέρθηκε και στην πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία των Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είπε στον σκοπιανό δημοσιογράφο:

«Κατά περίεργο τρόπο αναγείρετε συνέχεια νέα μνημεία και όλοι γνωρίζουν ότι μόνο μερικά από αυτά, ίσως είναι δικά σας (των Σκοπίων), και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι πολίτες σας».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο Πέτριτς είπε ότι είχε πρόσφατα συνάντηση με αξιωματούχους των Σκοπίων, οι οποίοι του δήλωσαν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά τόνισαν ότι έχουν μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει πρώτιστα να επιλυθούν, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων (Maκfax).

ΠΗΓΗ Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Τούρκος Υπουργός ΕΕ: Θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού