Γερμανός βουλευτής: «Η καθυστέρηση στο όνομα Σκοπίων θα προκαλέσει εθνική δυσπιστία»
Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη «Φωνή της Γερμανίας» στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα, δήλωσε ότι «όσα φανταζόμουν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματικότητα».
Και θα συνεχίσει:
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με διάφορους πολιτικούς, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τα μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων και τη δημοσιογραφική Ένωση.
Με λίγα λόγια, μέσα σε δύο ημέρες, πήρα την εικόνα της εκτεταμένης κατάστασης που υπάρχει σε αυτό το μικρό κράτος.
Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι σε πολλές συζητήσεις που έθεσα το ίδιο ερώτημα, έλαβα διαφορετικές απαντήσεις. Εξαιρετική εντύπωση μου άφησαν οι συνομιλίες που είχα με πολλούς νέους με αναφορά την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».
Συγκεκριμένα, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Πως αποτιμάτε τη θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο;
«Μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά θέματα του δικαίου και τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο της χώρας, στις αλλαγές στο σύνταγμα, στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης και την οικονομία.
Στις συζητήσεις που είχα με τον πρωθυπουργό, αλλά και σε άλλες συναντήσεις, κύριο θέμα ήταν σαφώς η Ευρωατλαντική ενσωμάτωση και αυτός ο στόχος βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα.
Η εντύπωσή μου είναι το όνομα επιβαρύνει εν γένει τις πολιτικές σχέσεις στη χώρα. Τα πάντα είναι συνδεδεμένα με αυτό- είτε πρόκειται για οικονομική έλκυση, ή στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και στις διεθνοτικές σχέσεις μέσα στη χώρα.
(Παντού: Μακεδονικές επενδύσεις- μακεδονικά νέα- μακεδονικές σχέσεις- μακεδονική κοινωνία- μακεδονική ενημέρωση- Αλβανοί και Μακεδόνες- μακεδονικά κόμματα, μακεδόνες πολιτικοί- μακεδονική πολιτική, Μακεδονία του Αιγαίου, μακεδονική εκκλησία, μακεδονική διασπορά, μακεδονική δημοσιογραφία, κ.ο.κ).
Ωστόσο είναι σαφές ότι οι δύο κύριες εθνότητες αποτιμούν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Και αυτή είναι μια αιτία που διαβλέπω τον κίνδυνο που πιθανόν ενδέχεται να προκύψει από την καθυστέρηση της επίλυσης της διαφοράς του ονόματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει εθνική δυσπιστία».
«Βλέπετε ότι μπορεί να επιλυθεί διαφορετικά το όνομα;»
Στην πρώτη γραμμή είναι η εξεύρεση λύσης στο όνομα, μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Εμείς ως Γερμανία έχουμε γεωστρατηγικό ενδιαφέρον και επιζητούμε το ζήτημα να επιλυθεί το συντομότερο. Θα πρέπει να εξετασθεί ποια μορφή είναι καλύτερη για την επίλυση της διαφοράς.
Θα μπορούσε να επιτευχθεί μια λύση με τη σημερινή μορφή των συνομιλιών (μέσω του ΟΗΕ) ή θα έπρεπε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο όλες οι χώρες είναι μέλη. Ίσως, έτσι θα μπορούσε να δοθεί μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις».
Σε αναφορά του για την αντιπολίτευση που αποχώρησε από το κοινοβούλιο δήλωσε ότι δεν είναι σωστό επειδή έχασε τις εκλογές να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. «Αλλά και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE το ίδιο είχε κάνει στη δεκαετία του '90».
Αναφερόμενος, επίσης, στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, έπειτα από συζητήσεις που είχε με τις ενώσεις των δημοσιογράφων ο Γερμανός βουλευτής δήλωσε:
«Η εντύπωσή μου είναι ότι η κατάσταση των μέσω ενημέρωσης στην FYROM είναι όμοια με άλλες δυτικές χώρες.
Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα, εκτός από την κρατική τηλεόραση, υπάρχουν και άλλα 200 μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οκτώ ημερήσιες εφημερίδες. Και όλα αυτά σε μια μικρή αγορά των μέσων ενημέρωσης, σε ένα πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι τεράστια η αναλογία.
Έτσι, δημιουργούνται, οικονομικοί περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές ότι η δημοσιογραφία θα επικεντρωθεί εκεί που μπορεί να αντλήσει χρήματα. Αυτή η κατάσταση στη δημοσιογραφία την κάνει ευάλωτη σε πολιτικές επιρροές».
Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο
Διαβάστε επίσης
Αυστριακός διπλωμάτης: Η Ελλάδα έχει ευθύνη για το αδιέξοδο στο όνομα