Ερντογάν: «Ως Τουρκία θα θέλαμε μια λύση στο Κυπριακό»

Σε μία μικρή αναφορά στο κυπριακό περιορίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαιρετίζοντας χθες την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
2'

Αντίθετα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της 20λεπτης ομιλίας σε επιθέσεις κατά το Ισραήλ και της Αιγύπτου και σε αιχμές κατά των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας – που χειροκροτήθηκαν – σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τις ψήφους του τρίτου κόσμου στις εκλογές για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων θέσεων του Σ.Α., για τη διετία 2015-16.

«Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε μία λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο. Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν».

Στις αναφορές του για την περιοχή ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί πολύ σκληρά να οικοδομήσει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

«Δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας στην περιοχή ...»

Αδρανούν τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. για αδράνεια και χαρακτήρισε απαράδεκτο οι αποφάσεις τους να εξαρτώνται από την ψήφο ενός μονίμου μέλους.
«Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε», ανέφερε.

Εκανε ευρείες αναφορές στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Γάζα και τους θανάτους και τραυματισμούς μικρών παιδιών και μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Σκληρή κριτική άσκησε και προς την Αίγυπτο και προσωπικά στον πρόεδρο Αλ Σίσι.

Κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη πως δεν έκαναν τίποτε και παρέμεινα παρατηρητές στην Αίγυπτο, όπου το άτομο που ηγήθηκε του πραξικοπήματος νομιμοποιήθηκε. «Αν αυτός ήταν νόμιμος δρόμος προς την εξουσία, ποιος ο λόγος να υπάρχουν τα Ηνωμένα Εθνη;».

Πάντως επέκρινε αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ και παράλληλα είπε πως ο ίδιος δεν είναι αντισημίτης.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβήματα Kυπριακής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ